Punch Powertrain in Sint-Truiden ligt stil door staking tegen geplande ontslagen

Sinds vanmorgen wordt er gestaakt bij Punch Power in Sint-Truiden. Vakbonden en personeel reageren daarmee op de aankondiging van de directie vorige week dat 245 jobs moeten verdwijnen. Het personeel is bijzonder ontstemd omdat bij een vorige herstructurering ook al eens 138 arbeidsplaatsen zijn geschrapt.

Punch Powertrain maakt automatische versnellingsbakken voor auto's. Het bedrijf krijgt alsmaar minder bestellingen door de verslappende automarkt. Er was een contract gesloten met de Franse groep PSA - fabrikant van onder meer Citroën en Peugeot - maar het is ondertussen onduidelijk hoeveel versnellingsbakken daar moeten geleverd worden. Daar bovenop komt nog de terugvallende vraag naar auto's in China. Dat is ook een belangrijke markt, zeker doordat Punch sinds een aantal jaren in handen is van het Chinese Yinyi.

Tweede ontslagronde in twee jaar

Vorig jaar zijn al 138 mensen ontslagen. Oorspronkelijk wilde de directie toen zelfs 308 werknemers laten vertrekken, maar de bonden konden dat  uiteindelijk meer dan halveren. En nu zijn opnieuw 245 van de resterende 850 jobs bedreigd, 193 arbeiders en 52 bedienden. 

"Met onze actie vandaag willen we laten zien dat we ons niet bij die beslissing neerleggen. We willen zoveel mogelijk ontslagen vermijden. Er loopt ook nog een sociaal plan tot eind 2023, we gaan dat sowieso proberen open te breken en de condities proberen aan te scherpen," zegt Kevin Willems van de socialistische vakbond ABVV. Deze en volgende week zijn telkens al twee onderhandelingsmomenten vastgelegd. In afwachting hebben vakbondsmilitanten de twee toegangen tot het bedrijf vanmorgen geblokkeerd, de productie ligt daardoor volledig stil. De directie liet al weten met de hoofdafgevaardigden van de bonden te willen samenzitten.

Meest gelezen