knooppunter.be

Restauratiewerken aan oud gemeentehuis Assenede starten dit jaar: “Het is een gebouw met uitstraling”

De restauratiewerken aan het 18de eeuwse gemeentehuis van Assenede gaan dit jaar van start. Het gebouw is erkend als onroerend erfgoed, en daarvoor krijgt het subisidies van de Vlaamse Overheid. Vijf jaar geleden is het restauratiedossier ingediend, en die is nu goedgekeurd. 

Het gemeentehuis van Assenede gaat gerestaureerd worden, maar dat heeft een tijdje op zich laten wachten. “Het is een historisch geklasseerd gebouw. Wij waren afhankelijk van de goedkeuring van onroerend erfgoed en Vlaamse subsidies. Er is wel een bedrag voorzien in de begroting, maar we moesten ook wachten op de subsidies van Vlaanderen”, vertelt burgemeester Philippe De Coninck (Open Vld). 

Het duurde lang vooraleer we konden restaureren, omdat wij op subsidies moesten wachten

Burgemeester Philippe De Coninck (Open Vld)

Vlaanderen geeft een subsidie van ruim 700.000 euro, waarvan de gemeente 200.000 euro betaalt. De administratieve diensten zijn een tijdje geleden al verhuisd naar een nieuw gebouw.

Oud gebouw met uitstraling

“De façade, het balkon en het torentje zullen als eerste aangepakt worden. Het dak moet ook nog vernieuwd worden. Het gebouw binnenin gaat aangepast worden naar moderne kantoorruimten. We werken samen met een kantoor om het ontwerp te maken en samen gaan we bekijken met welke firma’s we kunnen samenwerken.”

“Het meest opvallende aan het gebouw is het uitzicht, de façade, het balkon en het torenklokje. Het is echt een schepenhuis van de jaren 1700, een oud gebouw dat zijn uitstraling heeft op de markt in Assenede”, besluit burgemeester De Coninck. 

kasto80

Meest gelezen