Natuurhulpcentrum Opglabbeek

Russische beer na tocht van 3.000 km opgevangen in Natuurhulpcentrum Oudsbergen

Byara, een beer uit Rusland, is afgelopen weekend aangekomen in het Natuurhulpcentrum Oudsbergen. Het dier vindt er na een moeilijke periode van opsluiting in erbarmelijke omstandigheden eindelijk een veilig (tijdelijk) onderkomen. 

Het is al een helse tocht geweest voor beer Byara, letterlijk en figuurlijk. "Het dier is als welp gevonden in het bos en door mensen meegenomen naar huis", vertelt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum. "Daar heeft ze een tijd lang in een vieze slaapkamer geleefd die al snel volledig onder de stront zat.  De politie heeft haar daar uiteindelijk weggehaald en ondergebracht bij een soort honden- en kattenasiel, maar dat werkte natuurlijk niet. Dan is ze naar een speciaal project gegaan waar ze Russische beren opnieuw klaarmaken om in het wild te leven, maar daar was ze te tam voor." Na veel vijven en zessen en een hoop papierwerk was het dan het Natuurhulpcentrum dat haar via een internationale berenorganisatie kon opvangen.

Hier zie je Byara in een slaapkamer in Rusland, bij mensen thuis:

Natuurhulpcentrum Opglabbeek

Na een tocht van 3 dagen en 3.000 kilometer eindigt de rit voor Byara voorlopig in het Natuurhulpcentrum Oudsbergen, wat meteen voor een primeur zorgt. "Het is de eerste keer dat we een Russisch dier mogen ontvangen", vertelt Janssen opgetogen. "Ze gaat hier nu een maand in quarantaine, om te vermijden dat ze eventuele virussen verspreidt, dan gaat ze naar een tijdelijk onderkomen bij ons en ten slotte zoeken we voor haar een vaste verblijfplaats. Dat zou opnieuw in het buitenland kunnen zijn of in een speciale opvang in ons land. Hier krijgt ze alvast nog veel koekjes, want die eet ze graag", lacht Janssen.

Byara zet haar eerste stappen in het Natuurhulpcentrum:

Natuurhulpcentrum Opglabbeek
Natuurhulpcentrum Opglabbeek

Meest gelezen