Inwoners van Oost-Oekraïne na een heropflakkering van het geweld vorige week.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

NAVO vraagt dat Rusland stopt met troepenopbouw aan grens Oekraïne, VS-president Biden belt met Poetin

Rusland moet de troepen terugtrekken die het heeft verzameld aan de grens met Oekraïne en op de Krim, het in 2014 door Rusland geannexeerde schiereiland. Dat heeft NAVO-topman Jens Stoltenberg gezegd in de aanloop naar het overleg dat de NAVO-ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken houden over de escalerende situatie in en rond Oost-Oekraïne. De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin opgebeld, onder meer om te spreken over Oekraïne. Ook hij sprak zijn bezorgdheid uit over "de plotse Russische troepenopbouw aan de grens."

De NAVO maakt zich grote zorgen over de escalerende situatie in de regio. Volgens NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg waren er nog nooit zoveel Russische militairen bij de Oekraïense grens sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014. 

"Rusland moet deze militaire opbouw in en rond Oekraïne onmiddellijk beëindigen, zijn provocaties stoppen en de-escaleren", zei Stoltenberg tijdens een persconferentie op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. 

Hij sprak daar samen met Dmytro Kuleba, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken. Oekraïne had gisteren laten weten dat Rusland 40.000 militairen heeft verzameld aan de grens met Oekraïne, en nog eens 40.000 op de Krim.

(lees door onder de kaart)

De voorbije weken is de spanning in en rond Oost-Oekraïne opnieuw opgelaaid. In het gebied woedt al zeven jaar lang een oorlog tussen het Oekraïense regeringsleger en pro-Russische rebellen. Die erkennen het gezag van de prowesterse regering in Kiev niet en hebben eigen ministaatjes uitgeroepen.

Het conflict stond lange tijd op een laag pitje, maar de voorbije maanden zijn er weer zwaardere gevechten en vallen er opnieuw meer doden. 

Reporter Jan Balliauw in "Terzake" over de houding van de Russen: "Spierballengerol, maar geen plan voor een blitzkrieg" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Oekraïne zoekt steun in Westen

Oekraïne zegt dat Rusland het conflict in Oost-Oekraïne wil laten escaleren, onder meer door intimidatie via de troepenopbouw aan de grens. Het land zoekt steun in het Westen, nadat een verzoek van president Volodimir Zelenski om een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin door laatstgenoemde werd genegeerd. 

Op de persconferentie met Stoltenberg vroeg minister van Buitenlandse Zaken Kuleba het Westen om meer sancties in te roepen tegen Rusland, en om militaire hulp te verlenen. 

De Oekraïense president Zelenski ging afgelopen weekend overigens ook al naar Turkije, een belangrijk NAVO-land. Tijdens dat bezoek heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn steun aan Oekraïne uitgesproken. 

Over de rol van Turkije in het conflict sprak "De ochtend" (12/04) met Fabienne Bossuyt, professor Europees extern beleid en directeur van het Ruslandplatform aan de UGent. Beluister hier het gesprek (de tekst gaat hieronder door): 

Kuleba en Stoltenberg spreken morgen in Brussel ook nog met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken. Via videoverbinding is ook minister van Defensie Lloyd Austin aanwezig.

Rusland: "Amerikanen blijven beter ver weg van Krim"

Twee Amerikaanse marineschepen zouden onderweg zijn naar de Zwarte Zee, wat in Moskou dan weer als een provocatie wordt gezien.  

"De Verenigde Staten zijn onze tegenstander en doen alles wat in hun macht ligt om de Russische positie op het wereldtoneel te ondermijnen", reageerde de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov. Hij waarschuwde dat de Amerikanen "voor hun eigen bestwil beter ver uit de buurt blijven van de Krim en onze Zwarte Zeekust." 

Biden nodigt Poetin uit voor top tijdens tweede telefoongesprek

De Amerikaanse president Joe Biden heeft intussen ook zijn bezorgdheid uitgesproken over de "plotse" Russische troepenopbouw bij de grens met Oekraïne en op de Krim. Dat heeft hij gezegd in een gesprek met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin. Het was het tweede telefoontje tussen de twee sinds Biden president van de Verenigde Staten is.

Biden riep Poetin op tot de-escalatie en benadrukte dat de VS pal achter Oekraïne staat. Biden beklemtoonde ook dat hij streeft naar een "stabiele en voorspelbare relatie met Rusland". 

Hij nodigde Poetin uit voor een top, die een van de komende maanden zou moeten plaatsvinden "in een derde land". Op de top zou de situatie in Oekraïne aan bod moeten komen, net als andere onderwerpen die de VS en Rusland aanbelangen. Of Poetin op de uitnodiging ingaat, liet het Witte Huis in het midden.

Bekijk hier de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen