Onderwijsoverleg over heropening scholen: wat ligt er op tafel?

Rond deze tijd houdt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) een overleg met de onderwijskoepels, de vakbonden, de centra voor leerlingenbegeleiding, scholieren en experts. Onderwerp: kunnen de scholen na de paasvakantie opnieuw opengaan, en zo ja, onder welke voorwaarden?

Op 24 maart kondigde het Overlegcomité een paaspauze af, waardoor de scholen een week vroeger moesten sluiten en de paasvakantie verlengd werd tot 3 weken. Het voornemen was toen om na de vakantie alle scholen volledig te heropenen en 100 procent contactonderwijs te organiseren voor alle leerlingen. Voor leerlingen van de tweede en de derde graad van het secundair onderwijs zou dat dus betekenen dat ze opnieuw voltijds naar school kunnen, in plaats van halftijds afstandsonderwijs te volgen.

Tijdens het overleg wordt besproken of dat plan nog kan doorgaan. Veel hangt af van de inschatting van virologen over de epidemiologische situatie. Daarbij hebben enkele scholen al laten weten dat ze niet wachten op de uitkomst en volgende week sowieso nog afstandsonderwijs blijven aanbieden.

"Best mogelijke uitkomst"...

Volgens afgevaardigd bestuurder van het gemeenschaps­onderwijs (GO!) Raymonda Verdyck is de best mogelijke uitkomst de volledige heropening van de scholen. "Maar we moeten toch minstens kunnen hervatten zoals we dat gedaan hebben sinds de herfstvakantie. Dat wil zeggen halftijds in contactonderwijs en halftijds in afstandsonderwijs voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs", klinkt het. 

"Dat houdt dan ook in dat alle andere leerlingen volwaardig naar school kunnen komen.  Het is natuurlijk wel zo dat er voor de paasvakantie een aantal bijkomende voorwaarden geldig waren. Scholen waren daar niet altijd voor uitgerust."

Beluister hier het volledige gesprek met Raymonda Verdyck in "De ochtend" op Radio 1: 

... versus "we maken ons wat zorgen"

Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de Christelijke Onderwijscentrale van het ACV, maakt zich dan weer wat zorgen. "De cijfers zijn redelijk zorgwekkend, dus we moeten daar toch met de nodige aandacht naar kijken", klinkt het.

Terugkeren naar de situatie van voor de paasvakantie is voor Van Kerkhoven wel een optie. "We moeten er gewoon voor zorgen dat de maatregelen in het onderwijs gekoppeld blijven aan de coronacijfers, maar ook aan de evolutie van het aantal gevaccineerden."

Beluister hier het volledige gesprek met Koen Van Kerkhoven in "De ochtend" op Radio 1:

Meer stabiliteit

Het gemeenschapsonderwijs vraagt niet enkel om de scholen zoveel mogelijk te kunnen heropenen, ze vraagt ook meer stabiliteit. "Het vele schakelen en het constant geconfronteerd worden met strengere en minder strenge maatregelen zorgt voor zeer moeilijke situaties", aldus Verdyck. Ook de Christelijke Onderwijscentrale is het daarmee eens.

Die laatste blijven ook vragen om het onderwijs prioritair te laten vaccineren en om het aantal tests op te voeren. "Wij zouden willen vragen om preventief te testen om uitbraken te vermijden", aldus Van Kerkhoven.

Ten slotte worden ook het verloop van het derde trimester en de mogelijkheden voor het organiseren van meerdaagse schooluitstappen bekeken. "Daarbij blijft de veiligheid van de leerlingen en leerkrachten natuurlijk de prioriteit", aldus Verdyck. 

Meest gelezen