Studio Orka in "Chasse patate" (foto Phile Deprez)

Theatergroep Studio Orka, bekend van "Chasse patate", houdt ermee op

17 jaar lang maakte het Gentse theatercollectief Studio Orka gewaardeerde voorstellingen met een vleugje magie op bijzondere locaties, voor jong en oud. In 2009 kreeg Studio Orka de Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdtheater.  Er komt volgend jaar nog een afscheidstournee met de meest geliefde stukken "Pied de poule", "Het Pentaccordeon", "Inuk", "Warmoes" of "Chasse patate". "We knallen Orka-getrouw nog een laatste keer."

Nog tot eind 2022 zullen er voorstellingen van theatergroep Studio Orka te zien zijn, daarna komt er een eind aan "de schone en onwaarschijnlijke reis", in de eigen woorden van het gezelschap. Vormgevers Martine Decroos en Philippe Van de Velde die Studio Orka in 2004 oprichtten beëindigen hun samenwerking en gaan elk hun eigen weg. 

Een tweede reden om ermee op te houden zijn "de hoge druk en het continue tekort aan middelen": "de besparingen, de onmogelijkheid om als internationaal gevierd jeugdtheatergezelschap rond te komen, de precaire omstandigheden … het energiepeil van de hele ploeg ging meermaals in het rood," schrijft Studio Orka in een persmededeling. 

Uiteraard spelen ook de lockdown en de pandemie een rol. In een interview in "De Standaard" vorige zomer zei artistiek leider Martine Decroos "radeloos en moedeloos " te zijn wegens de coronacrisis, waardoor honderden voorstellingen in het water vielen.

Ook bekende acteurs speelden en spelen bij Studio Orka, zoals Dominique Van Malder, Tania Van der Sanden of Titus De Voogdt.

Bekijk hier beelden van"Het Pentaccordeon", dat in de Zomer van Antwerpen in première ging (Journaal, september 2020).

Videospeler inladen...

We knallen Orka-getrouw nog een laatste keer

Studio Orka hoopt na de lockdown weer te kunnen toeren met "Het Pentaccordeon" en met "Pied de Poule", dat net voor corona van start ging. In 2022 volgt dan nog een afscheidstoernee met succesvolle voorstellingen zoals "Inuk", "Warmoes" of Chasse patate". Voor 2023 dient Studio Orka geen subsidiedossiers meer in en komt er dus een eind aan een tijdperk. Maar "ongetwijfeld zal de geest van Orka opduiken in andere projecten," hoopt het gezelschap.

Studio Orka speelt niet in theaterzalen, maar altijd op bijzondere locaties, ook in openlucht, zoals een akker, een volkstuintje of het parkeerterrein van een warenhuis. Het zijn "jeugdvoorstellingen", maar ze vallen in de smaak bij jong en oud en zijn meestal snel uitverkocht. Ook opvallend zijn de zelfgemaakte voorwerpen of magische decorstukken die een eigen rol spelen.  Studio Orka was ook buiten onze grenzen actief.

Bekijk hier beelden van "Chasse Patate" in Grimbergen (Journaal, 2017):

Videospeler inladen...

Bekijk hier een reportage over "Zoutloos", een voorstelling  geselecteerd voor het Theaterfestival en nu wegens corona omgeturnd tot het luisterspel Radi'O Zoutloos, over een groep prettige gestoorde mensen in een rust- en verzorgingstehuis (Hoera cultuur, 2014):

Videospeler inladen...

Bekijk hier beelden van "Warmoes" op locatie in enkele volkstuintjes in Hasselt (Journaal, 2010):

Videospeler inladen...

Studio Orka kreeg de Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdtheater, bekijk hier een fragmentje uit "Berninna" (Journaal, februari 2010):

Videospeler inladen...

Meest gelezen