Twee everzwijnen die vorige zomer gespot werden in Zemst, zijn afgelopen weekend doodgeschoten

In Hofstade bij Zemst hebben jagers afgelopen weekend twee everzwijnen doodgeschoten. De jagers mogen dat doen omdat everzwijnen schade veroorzaken, dat is zo overeengekomen met onder meer de milieuverenigingen. Het heeft wel lang geduurd voor de jagers de everzwijnen te zien kregen, de jagers lagen al sinds vorige zomer op de loer. 

"Vorig jaar in augustus zijn er everzwijnen gesignaleerd in het gebied Vriezenbroek in Hofstade bij Zemst", vertelt Dominique De Roeck van de wildbeheerseenheid Zennevallei. "Omdat de dieren voor schade zorgen, hanteren we in het gebied een nultolerantie. Dat zijn we overeengekomen met de landbouwers, jagers, milieuverenigingen en het Agentschap Natuur en Bos. Van zodra we sporen zien, gaan we over tot jagen."

Everzwijnen kunnen  zich goed verstoppen

"Het heeft lang geduurd voor we de everzwijnen hebben kunnen schieten, dat is gisteren eindelijk gelukt", zegt De Roeck. "De jagers waren al sinds de zomer van vorig jaar op zoek naar everzwijnen. De jagers hebben vele uren op de loer gelegen, soms tot een stuk in de nacht. Maar everzwijnen kunnen zich goed verstoppen en daarom waren ze de jagers iedere keer te snel af." 

Zeugen

Everzwijnen veroorzaken niet alleen schade aan de natuur en aan landbouwgewassen, ze zijn ook met teveel en de populatie neemt toe. Ook daarom is het belangrijk dat jagers op tijd ingrijpen, zegt De Roeck. De everzwijnen die in Zemst geschoten zijn, komen waarschijnlijk van het Meerdaalwoud in Heverlee. Het zijn allebei zeugen. 

Meest gelezen