Belga

Voeren 'snelst' vaccinerende gemeente van  Vlaanderen: "Zaterdag zijn alle 65-plussers gevaccineerd" 

De faciliteitengemeente Voeren is de enige gemeente in Vlaanderen waar meer dan 60 procent van alle 65-plussers minstens één vaccindosis kreeg. Gaat het vaccineren daar dan zoveel sneller dan in andere gemeenten? En hoe komt dat?

In de Limburgse faciliteitengemeente Voeren is al precies 60,36 van de 65-plussers gevaccineerd met minstens één dosis. Dat cijfer ligt een kleine tien procent hoger dan de tweede Limburgse gemeente in de rij.  Dat wil daarom niet zeggen dat in Voeren per se al het grootste deel van de bevolking is gevaccineerd, dat aandeel ligt in andere gemeente hoger. Het aantal 65-plussers verschilt namelijk van gemeente tot gemeente. Maar... in Voeren zijn wel meer 65-plussers gevaccineerd dan in elke andere gemeente of stad in Vlaanderen, en zaterdag meteen alle 800 (ruwgeschat, ndvr.) 65-plussers . 

Sinds 19 maart hebben we één vaccinatiemoment gehad, en toen hebben we meteen 470 mensen gevaccineerd
Joris Gaens, burgemeester Voeren (Voerbelangen)

Op vlak van vaccineren is de gemeente Voeren hoe dan ook een geval apart. De kleine faciliteitengemeente heeft een eigen mobiel vaccinatiecentrum, in een school, omdat dichtsbijzijnde vaccinatiecentrum een hele reis is. De gemeente is ook later dan anderen gestart met vaccineren, op 19 maart. Ze zijn daar dus nog maar een kleine maand bezig, en het lijkt in Voeren toch al sneller te gaan dan elders. Of is dat maar een indruk? Burgemeester Joris Gaens legt uit: "Voor onze vaccindosissen zijn we afhankelijk van het vaccinatiecentrum in Tongeren. Als we op dezelfde manier zouden werken als in de grote centra, zouden we elke week een tiental dosissen kunnen toedienen. We hebben besloten niet op die manier te werken, want dat is logistiek gezien niet haalbaar. We wachten dus tot we enkele honderden dosissen tegelijkertijd kunnen ontvangen, en plaatsen die in één keer", verklaart de burgemeester. 

Belga

"Sinds 19 maart hebben we dus maar één vaccinatiemoment gehad, en toen hebben we meteen 470 mensen gevaccineerd. Komende zaterdag volgt het tweede moment, en vaccineren we de rest van de 65-plussers." Het is dus door de andere manier van werken dat Voeren er cijfermatig uitspringt. "Eerst liepen we procentueel gezien achter", vertelt Gaens. "Nu hebben we een serieuze inhaalbeweging gemaakt. Na zaterdag gaan de cijfers nog feller omhoog."

Wíllen misschien meer Voerenaren een vaccin? "Dat heeft er ook wel wat mee te maken", knikt de burgemeester. "Bij het vorige vaccinatiemoment heeft slechts 10 procent afgezegd. Daarnaast zijn er ook redelijk veel vrijwilligers die komen helpen, dus ook daar is sprake van veel bereidheid."

Meest gelezen