Winterprik brengt kleine bijenvolken in de problemen

De late winterprik speelt sommige kleine bijenvolken parten. Op een mooie lentedag legt de bijenkoningin al veel eitjes. Maar als het opnieuw kouder wordt, dan kan een klein bijenvolkje dat broedsel niet warm houden. 

Op een mooie lentedag, zoals we er onlangs al gehad hebben, voelt de bijenkoningin dat het tijd wordt om veel eitjes te gaan leggen. Maar als er kort daarna plots een winterprik komt, zoals nu, dan komt het legsel in de problemen. Want het kleine bijenvolkje kan dat broedsel niet warm houden. Philip Duts van de Limburgse Imkersbond ziet dat probleem nu opdoemen bij sommige imkers. "De bijen kunnen het niet warm houden, en laten het broedsel afsterven. Wij hopen daarom met zijn allen op aanhoudend, warmer weer." Bijen kunnen trouwens niet goed tegen de kou en vliegen pas uit vanaf 12 graden. 

60 procent minder bijen

En het is al een slecht jaar geweest voor de Limburgse bijen: door de hete en droge zomer zijn er in Limburg maar liefst 60 procent minder bijen. De planten gaven door de droogte geen nectar meer en de bijen werden er dan ook niet toe aangetrokken. En als de bijen de planten niet bezoeken, nemen ze ook geen stuifmeel mee. En dat is net een belangrijke voedingsbron voor een bijenvolk. Er zijn daarom nu minder bijen en ook kleinere bijenvolken. "De natuur lost dat voor een deel wel op, maar wij gaan als imkers moeten helpen", zegt Duts. "Normaal gezien gaat het volk zich vermeerderen door zwermen. Wij zullen ervoor moeten zorgen dat ze zich 2 keer gaan vermeerderen, en zo de schade ophalen." 

Zorg voor bloemen en planten

En ook gewone mensen kunnen helpen. "Leg geen stenen tuin aan. Zorg ervoor dat jouw tuin allerlei bloemen en planten heeft die bijvriendelijk zijn. En als het heet en droog wordt, geef ze dan nog een beetje hemelwater, of afwaswater, zodat niet alles er dor bijstaat", raadt de imker aan. Fruitbomen zijn altijd goed. Maar ook lindebomen en wilgen zijn goed voor de bijen, die zorgen voor voeding vroeg op het jaar. En ook bramen en klimop doen wonderen, zij zorgen dan weer voor stuifmeel later op het jaar. 

Meest gelezen