Archieffoto
Stad Roeselare

50 dagen worden alvast gevierd in Roeselare en Ieper: “Het moet een feest worden, maar dan wel volgens de maatregelen”

Het stadsbestuur van Roeselare en Ieper geven groen licht voor een 50 dagenviering voor de laatstejaars van de middelbare scholen. Elders in West-Vlaanderen ondersteunt Oostende de mogelijke scenario's van de scholen, al zal het stadsbestuur geen overkoepelend initatief nemen. In Brugge werd er nog niets beslist en wachten ze het Overlegcomité af. 

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) roept de middelbare scholen op om de laatstejaars hun 50 dagenviering te gunnen op een of andere manier. In Roeselare wordt dat geen probleem. Want zowel het stadsbestuur als de scholen zitten al sinds december samen om ‘iets’ coronaveilig te kunnen organiseren. Voor het tweede jaar op rij was het in maart niet mogelijk om de traditionele 100 dagen stevig te vieren. Normaal gebeurt dat op donderdagavond telkens met een openluchtparty in het centrum van Roeselare.

Laatstejaars Sarah Vaneeckhout van het Klein Seminarie in Roeselare zag vele plannetjes in het water vallen. “We waren al deze winter begonnen aan de organisatie van de 100 dagen, maar we hadden al snel door dat het niet meer zou lukken. Ondertussen keken we ook naar andere ideeën, zoals een kroegentocht of een wandeling met eet- en drankkraampjes en dj's. Elke week werd er een idee overboord gegooid. Het is nog niet duidelijk wat we nu exact mogen doen. De coronacijfers zijn ook helemaal niet goed. Het zal niet zijn als andere jaren, maar we hopen op het beste”, zegt Vaneeckhout.

Ze heeft geen grote verwachtingen bij het Overlegcomité van woensdag. “Ik hoop dat er voor de jongeren toch een versoepeling komt. Maar we weten niet aan wat we ons moeten verwachten tegen 6 en 7 mei. Het is nog een vraag of  de horeca zal open zijn en of er nog een avondklok zal gelden. We vergaderen continu met onze directeur en burgemeester en proberen er iets goed van te maken”, besluit Vaneeckhout.

Ook in Ieper groen licht

Ook in Ieper zijn de voorbereidingen  al gestart. Frank Hosten, de directeur van het college in Ieper is duidelijk: het moet echt een feest worden, maar dan wel volgens de coronamaatregelen. “Wij zouden zeer graag het programma van op vrijdag zoveel mogelijk laten doorgaan als vroeger. We starten dan altijd met een ontbijt op school. De stad gaat die aanleveren en wij zullen ervoor zorgen dat het coronaveilig kan gebeuren. Daarna is er ook altijd een klasactiviteit en een middagshow waar andere leerlingen misschien naartoe kunnen komen. Als wij iets in openlucht kunnen doen, biedt dat ook weer meer mogelijkheden”, zegt Hosten.

In Brugge wachten ze het Overlegcomité van woensdag af. De stad Oostende gaat na de paasvakantie samenzitten met de scholen, over hoe ze die 50 dagenviering veilig kunnen organiseren. Daar worden gebruikelijk alle activiteiten door de scholen zelf georganiseerd.

Meest gelezen