Radio 2

Aftelklok naar heropening horeca op het meest idyllische plekje van Brugge: "Het is de klok van de hoop" 

In Brugge staat er op een van de mooiste plekjes van de stad een grote aftelklok. Vanmiddag stond de klok even op 17 dagen, 12 uur en 18 seconden. Aftellen naar 1 mei dus, de dag waarop de horeca misschien weer open mag. Het is een actie van Philip Maes, die op de Rozenhoedkaai een horecazaak uitbaat. 

Op het terras van 2BE, een horecazaak en een bier- en geschenkenwinkel op de Rozenhoedkaai in Brugge, staat een grote metalen constructie met een aftelklok. Uitbater Philip Maes: "Het is de klok van de hoop. De hoop dat de horecazaken op 1 mei weer kunnen openen. Waarom de klok hier staat? Omdat we hier op een idyllische plek staan, die beschermd is als werelderfgoed. Ook onze biercultuur is beschermd door UNESCO. En die biercultuur is nu meer dan ooit bedreigd."

(Lees voort onder de foto)

Terrassen open = rendabel?

Wat als de horecazaken toch nog even dicht moeten blijven? Philip Maes: "Dan leggen wij ons daarbij neer. Maar laat tenminste de terrassen opengaan. Wij zijn erop voorzien om dat veilig te doen. Iedereen weet dat er geheime feestjes zijn. De horeca kan het beter organiseren. Buiten is er geen gevaar meer. Echt rendabel zal het niet zijn, maar we zijn dan tenminste weer actief bezig met de zaak. Zo kunnen sommige personeelsleden uit de technische werkloosheid komen." 

De aftelklok is de klok van de hoop

Horecauitbater Philip Maes

Burgemeester relativeert

Maar wat vindt het stadsbestuur van de aftelklok, op één van de plekjes die het meest gefotografeerd wordt in Brugge? Burgemeester De fauw (CD&V) kan het relativeren. “Het is een tijdelijke constructie en niet zo storend. We zien het eerder als een herinnering aan deze periode. Vergelijk het met foto’s die nu in Brugge worden genomen. Er staan meestal mensen op die een mondmasker dragen. Dat is ook niet het mooiste zicht. We nemen de aftelklok er tijdelijk bij. Als de mensen later die foto’s gaan herbekijken, zullen ze meteen weten in welk jaar het was.” 

Meest gelezen