Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Agente die zwarte man doodschoot in Amerikaanse stad Minneapolis neemt onder druk ontslag

In en rond de Amerikaanse stad Minneapolis blijft het onrustig na de dood van een zwarte man door een politiekogel. De agente die de man doodschoot, heeft intussen onder druk ontslag genomen, net als haar korpschef. "Hopelijk begint hiermee een nieuwe fase", zegt de burgemeester van de voorstad waar het incident plaatsvond. 

De voorbije nachten was het onrustig in de buurt van Minneapolis, nadat in de voorstad Brooklyn Center een zwarte jongeman was neergeschoten bij een verkeerscontrole. Het incident gebeurde niet heel ver van de plaats waar vorig jaar de zwarte man George Floyd omkwam door buitensporig politiegeweld. Het proces over die zaak is nu aan de gang in Minneapolis, waardoor de sfeer daar hoe dan ook al gespannen is.

Onder druk van het gemeentebestuur van Brooklyn Center heeft de agente die de zwarte jongeman doodschoot vandaag ontslag genomen. Net als de korpschef, die had verklaard dat de agente de bedoeling had om haar taser (een niet-dodelijk stroomstootwapen) te gebruiken, maar in plaats daarvan per ongeluk haar vuurwapen trok.

"Hopelijk begint hiermee een nieuwe fase", zegt burgemeester Mike Elliott van Brooklyn Center over de ontslagen.

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Onrust

De dood van de zwarte jongeman zondag leidde de volgende nachten tot onrust en protest. De 20-jarige man was met zijn auto aan de kant gezet na een verkeersovertreding. De agenten ontdekten dat er een arrestatiebevel tegen hem liep. Toen ze hem probeerden te arresteren, stapte hij terug in zijn auto, waarna een van de agenten schoot. 

Bij het protest dat volgde belaagden betogers een politiebureau. Hier en daar kwam het tot plunderingen. In en rond Minneapolis werd een avondklok afgekondigd, en de Nationale Garde werd ingezet.

Onze correspondent Björn Soenens: "Minneapolis heeft geen al te beste reputatie als het gaat over de manier waarop de politie omgaat met zwarte verdachten":

Videospeler inladen...

Meest gelezen