Berlaar introduceert gele papiercontainers: "Geen zware, natte pakken papier meer voor afvalophalers"

De gemeente Berlaar gaat gratis papiercontainers uitdelen aan haar inwoners. Vanaf juni haalt afvalophaler IVAREM geen stapels vastgebonden papier meer op. "Elk huishouden krijgt een papiercontainer met een inhoud van 240 liter. Wie dat wil, kan een kleiner exemplaar aanvragen", zegt Willy Beullens, schepen van Leefmilieu in Berlaar (CD&V).

Vanaf 21 juni haalt afvalophaler IVAREM enkel nog gele papiercontainers op. Daarom gaat de gemeente Berlaar die containers uitdelen aan haar inwoners. "Met die stapels papier zag je vaak dat het papier wak werd. Dat zorgde er voor dat de stapels zwaar werden en dat de afvalophalers zware pakken papier moesten heffen. Soms speelt de wind ook een rol en waait het papier in het rond. Met de nieuwe papiercontainers gaan die problemen zich niet meer voordoen", zegt Willy Beullens, schepen van Leefmilieu in Berlaar (CD&V).

Er zijn verschillende formaten. "Het normale formaat voor een papiercontainer is 240 liter. Maar mensen die bijvoorbeeld op een appartement wonen of die weinig papierafval hebben, kunnen ook een kleinere container aanvragen. Zij krijgen dan een exemplaar van 40 liter."

Als we in juni overgeschakeld zijn naar de containers, haalt IVAREM geen gebonden stapels meer op 

Willy Beullens, schepen van Leefmilieu in Berlaar (CD&V)

Los papier zal niet meer opgehaald worden. "Vanaf de week van 21 juni gaan we volledig overschakelen naar de papiercontainers. Oud papier dat vanaf dan nog vastgebonden op straat ligt, neemt IVAREM niet meer mee."

Voorbeeld voor anderen?

IVAREM heeft het idee van de gele papiercontainers ook aan andere gemeenten voorgesteld maar alleen Berlaar ging er op in. "Het kost natuurlijk wel wat geld en dat schrikt bepaalde gemeentebesturen nog af. Berlaar gaat die containers gratis uitdelen aan haar inwoners en dat is mooi. Hopelijk zullen andere gemeentes snel volgen", zegt Filip Van Assche van IVAREM.

Meest gelezen