Brandweerladder blokkeert in Liedekerke: patiënt bengelt in de lucht maar kan gered worden

In Liedekerke is een ladderwagen van de brandweer vast komen te zitten bij een interventie waarbij een patiënt geëvacueerd moest worden. Een tweede ladderwagen en wat klim- en touwwerk waren nodig om hem uit zijn hachelijke positie te bevrijden.

"Tijdens het evacueren van een patiënt vanuit een verdieping van een woning blokkeerde de ladder", zegt Alain Habils van brandweerzone Vlaams-Brabant West. "We hebben dan een noodprocedure om die ladder alsnog aan de grond te krijgen, maar ook die deed het niet. Het was dus een ernstiger defect. En dan hebben we een beroep moeten doen op de 'redders van de redders', het klimteam of het GRIMP-team van de brandweer. En die hebben de patiënt door middel van een tweede wagen en een opstelling met touwen, veilig aan de grond gebracht."

Binnen de zone worden deze redders wel eens "de chimps" genoemd omdat ze net als apen als de beste kunnen klimmen en klauteren. De patiënt zelf arriveerde veilig en stabiel in het ziekenhuis.

Meest gelezen