Ineke Frerejean

Brandweerzone Rivierenland wil uitruktijden verkorten dankzij "verzekerde brandweerposten" 

Brandweerzone Rivierenland gaat met zogenaamde "verzekerde brandweerposten" werken om sneller ter plaatse te zijn bij een noodgeval. De vrijwilligers die de gewone brandweerposten bemannen, zijn overdag soms moeilijk beschikbaar, waardoor ze niet meteen kunnen uitrukken. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. De verzekerde brandweerposten zouden na een dringende oproep binnen de twee tot vijf minuten kunnen vertrekken als dat voor de dichtstbijzijnde post niet lukt.

Vrijwilligers bij de brandweer zijn overdag soms niet snel genoeg beschikbaar, bijvoorbeeld omdat ze op hun werk zijn. Dat zorgt af en toe voor problemen bij brandweerzone Rivierenland. Om lange uitruktijden te vermijden, gaat de brandweerzone zorgen voor verzekerde posten. "Dat zijn brandweerposten waar altijd genoeg mensen permanent aanwezig zijn", vertelt zonecommandant Philippe Maudens.

De verzekerde brandweerposten komen in Mechelen, Heist op den berg, Lier , Puurs en Boom. "Het wordt een gemengde ploeg van vaste brandweerlui en vrijwilligers. In sommige posten zal er een permanentie zijn van zes mensen in andere posten zullen we werken met ploegen van drie. Dan moeten er nog maar drie extra vrijwilligers opgeroepen worden", vertelt Maudens.

We nemen ook meer vrijwilligers aan, maar die zijn overdag meestal niet beschikbaar

Philippe Maudens, zonecommandant brandweerzone Rivierenland

"We gaan ook meer vrijwilligers aannemen maar die zijn overdag meestal niet beschikbaar", zegt Maudens. "Wij werken nu dus met beperkte permanentie overdag en 's nachts rekenen we dan op de basiswerking van vrijwilligers."

Dichtstbijzijnde post

Het is nog steeds de bedoeling dat de dichtstbijzijnde post vertrekt als er een noodgeval is. "We zien in ons computersysteem welke post het snelste ter plaatse kan zijn. Stel dat er een post niet beschikbaar is doordat er te weinig mensen beschikbaar zijn, dan wordt de verzekerde post ingeschakeld", legt Maudens uit. 

Ook in andere brandweerzones in onze provincie hebben ze hetzelfde probleem van te weinig beschikbare vrijwilligers overdag. 

Meest gelezen