Broedende koolmees in Edegemse brievenbus weggejaagd door reclamefolders

In de Edegemse wijk Buizegem is een broedende koolmees verjaagd doordat er reclamefolders in de brievenbus werden gegooid waar ze haar nest had gemaakt. Ondanks waarschuwingen bleven reclamedragers folders in de gleuf stoppen. Buurman en fotograaf Albert Van Hees volgde de koolmees en zette foto's en filmpjes in de Facebookgroep "Ge zijt van Edegem". 

Een koolmees maakte een nestje in een brievenbus in de wijk Buizegem in Edegem, schrijft Gazet van Antwerpen. Buurman Albert Van Hees volgde het vogeltje. "Ik stak mijn gsm door de gleuf van de brievenbus en maakte zo foto's en filmpjes. Die postte ik dan op sociale media en zo kon iedereen de mees volgen", vertelt Albert.

Op de brievenbus hingen nochtans waarschuwingen om geen post of reclame in de brievenbus te steken. "Er hing een affiche op de brievenbus en de postbode was op de hoogte. Maar jammer genoeg bleven de reclamedragers wel folders leveren. Ik heb daar wel begrip voor, want zij willen ook alleen maar iets bijverdienen."

Luister hier naar het verhaal van Albert: 

Ik kon niet de hele dag aan de deur staan om over het nest te waken
Albert Van Hees, vogelspotter en fotograaf

De mees was al drie dagen aan het broeden. "Ik kon niet de hele dag aan de deur staan om over de brievenbus te waken. De eerste dag had de buurman de reclame eruit gehaald en kwam de mees terug broeden, maar de tweede en derde keer niet meer", vertelt Albert.

Eitjes niet weggehaald

De eitjes liggen nog altijd in de brievenbus. "Het is ondertussen de vierde dag dat het vogeltje niet meer op het nest komt. Ik denk niet dat ze nog zal terugkeren. Dat is echt heel spijtig", vindt Albert. "Ik heb wel nog vogelkastjes en hoop dat daar binnenkort vogeltjes zullen komen."

Albert kreeg enkele tips van Natuurpunt. "Ze hebben me aangeraden om de brievenbus af te plakken, zodat er geen reclame meer in kan. Ik zou dan kleine gaatjes moeten maken, zodat de vogels er nog wel in en uit kunnen", legt Albert uit. "Als dit nog eens gebeurt, ga ik dat zeker doen."

Albert Van Hees

Meest gelezen