AFP or licensors

Commissievoorzitter Von der Leyen tegen EU-president Michel na "sofagate": "Dit zal ik nooit meer laten gebeuren"

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel hebben elkaar voor het eerst weer gezien na het diplomatiek incident in Turkije, dat intussen bekendstaat als "sofagate". Terwijl Charles Michel naast de Turkse president Erdogan ging zitten, kreeg Von der Leyen geen stoel aangeboden en moest ze op een sofa gaan zitten. Von der Leyen zou Michel nu gewaarschuwd hebben dat een dergelijke situatie niet meer mag gebeuren.

Officieel is er niet veel bekend over hoe de eerste ontmoeting tussen Von der Leyen en Michel na "sofagate" is verlopen. "Voorzitters Von der Leyen en Michel hebben hun gebruikelijke, wekelijkse ontmoeting gehouden en hebben gepraat over een reeks actuele onderwerpen", zei de woordvoerder van de Europese Commissie na de ontmoeting.

Maar een bron bij de Commissie zegt aan persagentschap AFP dat Von der Leyen haar ergernis over het incident in Turkije duidelijk heeft overgebracht. Ursula von der Leyen "heeft duidelijk gemaakt dat ze nooit meer zal toestaan dat een dergelijke situatie zich voordoet," klinkt het. Het gesprek vond gisteren plaats in Berlaymont, het hoofdkantoor van de Europese Commissie, en duurde bijna twee uur.

Charles Michel benadrukte nog eens dat hij het incident "zeer betreurt" en verzekerde dat zoiets "nooit meer mag gebeuren", laat zijn woordvoerder weten. De Europese president herhaalde nog eens de noodzaak "niemand de EU uiteen te laten spelen".

Het incident met de stoel en de sofa veroorzaakte heel wat diplomatieke en politieke spanning. President Erdogan kreeg ferme kritiek, maar ook Charles Michel bleef niet gespaard.

Bekijk hier nog eens de beelden van het voorval (en lees eronder voort):

Videospeler inladen...

Protocol en pikorde

Maar bovenal gaat de discussie over het protocol en de pikorde tussen de verschillende Europese instellingen: "Het gaat om meer dan de ongemakkelijkheid op het moment zelf", zegt professor Europese Politiek aan de UGent Hendrik Vos in "De ochtend" op Radio 1. "Er is een soort strijd, een botsing tussen instellingen die je in Europa altijd hebt."

Meestal blijven die spanningen binnenskamers, maar met het incident in Turkije ontvouwde die botsing zich voor de camera's en de ogen van de wereld. "Het lijkt heel kleuterachtig, het gaat over vragen zoals 'wie mag de Amerikaanse president als eerste een hand geven, wanneer die op bezoek komt'. Alle leiders en voorzitters in Europa willen hun job doen en zitten voor een stukje op elkaars terrein", zegt Vos.

Het gaat om een soort strijd, een botsing tussen instellingen die je in Europa altijd hebt

De diensten van de Europese Raad zeggen dat Charles Michel voorrang heeft in het internationale protocol, maar de Commissie betwist dat en benadrukt dat beide voorzitters een zelfde protocollaire rang hebben. De Commissievoorzitter heeft haar diensten dan ook gevraagd contact op te nemen met de medewerkers van de Raad "om een modus vivendi te vinden om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden", zegt woordvoerder Eric Mamer.  

De Commissie bezorgde de medewerkers van Michel een memorandum met vijf punten om in de toekomst misverstanden over het protocol te vermijden.

Meest gelezen