Videospeler inladen...

De gele briefkaart bestaat nog (en je kan ze online bestellen)

Hoe zou het nog zijn met de gele briefkaart? Die vraag stelde "De inspecteur" op Radio 2 zich, nu de zender zich deze week focust op de jaren 80. En jawel, ze bestaat nog. Al worden er niet veel meer van verkocht. 

Als je vroeger deelnam aan een wedstrijd van de toenmalige BRT (en later BRTN en de VRT), dan moest je daarvoor een gele briefkaart gebruiken. Je stuurde jouw antwoord op een vraag per post naar lokaal X of Y in 1043 Brussel. Die gele briefkaarten waren voorgefrankeerd, je moest er dus geen postzegel meer op kleven. 

De gele briefkaarten werden vooral voor wedstrijden gebruikt. Door de opkomst van de gsm-toestellen zijn ze langzaam maar zeker vervangen door sms'en en e-mails en sinds kort door berichten via de app van de zender.  

Nog te vinden in de webshop

Toch bestaat de gele briefkaart nog altijd. Ze zijn te koop via de webshop van Bpost. Woordvoerder Veerle Van Mierlo bevestigt dat het effectief zo is. "De gele briefkaarten worden nog verkocht, maar uiteraard worden er niet veel exemplaren van verkocht. Waar dat in de vroegere jaren over duizenden exemplaren per maand ging, spreken we nu over een paar honderd per jaar." 

Een pakje van vijf gele briefkaarten kost 5,80 euro. Het zijn kaarten met bedrukking van het stripfiguurtje "De kleine Robbe".

Oude gele briefkaarten nog bruikbaar?

Marie Louise Heirbaut vindt onlangs een pakket oude gele briefkaarten in het huis van een overleden familielid. Ze wil weten of ze die nog mag gebruiken. "Ja hoor", zo luidt het antwoord van Bpost. Al zal je er allicht nog extra postzegels op moeten plakken. "Zolang je voldoende frankeert en de omrekening maakt van Belgische frank naar euro, kun je de oude kaarten nog perfect gebruiken." .

Vorige zomer deed VRT NWS nog de test, komen gele briefkaarten nog steeds aan als je ze in de brievenbus gooit? Ontdek het in deze video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen