Alexander Dumarey

Gentse Blaarmeersen zijn klaar voor zomer: "Iedereen welkom, maar niet-Oost-Vlamingen moeten reserveren"

Deze zomer komt er een reservatiesysteem in het recreatiedomein Blaarmeersen in Gent. Gentenaars, Oost-Vlamingen en studenten van de Gentse universiteit en hogescholen hoeven niet te reserveren. Alle niet-Oost-Vlamingen moeten reserveren en moeten 1 euro betalen voor de reservatie. "Door nog meer redders in te zetten, blijft de veiligheid gegarandeerd", zegt schepen Sofie Bracke (Open VLD)

Gent heeft het zomerplan voorgesteld. Nu de zomer voor de deur staat, wil de stad voorbereid zijn op een massa volk in het recreatiedomein. Vorig jaar bleven we door de coronacrisis vaker thuis en namen we vakantie dichtbij huis. Het was dan vaak ook heel druk in de recreatiedomeinen in onze provincie. Ook in de Blaarmeersen was er op sommige dagen veel volk en soms waren er ook ergernissen en moesten de toezichters tussenbeide komen. Het zomerplan van de stad moet nu meer duidelijkheid brengen. 

We hebben de Blaarmeersen in het hart van de stad, alles is er: zon, water, strand en sfeer

schepen Sofie Bracke

Reservatiesysteem voor niet-Oost-Vlaming

"Voor de Gentenaar, de studenten en de Oost-Vlaming rollen we de rode loper uit", zegt Sofie Bracke, "zij kunnen binnen zonder reservatie. De andere bezoekers moeten reserveren en 1 euro betalen. Zo willen we vermijden dat er te veel volk op een plek samenkomt. Op die manier kunnen we veilig controleren."

Gent voert het reservatiesysteem al in in de verlengde weekends in mei, en vanaf 9 juni op woensdag en in de weekends. In de zomervakantie en in september moet je elke dag reserveren als je van buiten de provincie komt.

Elk jaar vraag naar nieuwe redders

De stad gaat er dit jaar ook voor zorgen dat het zwemgedeelte uitgebreid wordt, dat betekent dat er dus meer plaats is om te genieten in het water. Maar dat betekent ook dat er meer redders moeten zijn om alles in gaten te houden. Voor de zomermaanden, juli en augustus, kan de stad een beroep op studenten. "Voor de maanden juni en de weekends in mei is er nog een tekort en zijn we altijd op zoek naar gediplomeerde redders, die mogen zich kandidaat stellen bij de stad", laat Sofie Bracke nog weten. 

Opdelen van het domein in zones, we scheiden de families van jongeren met luide muziek

schepen Sofie Bracke

De stad Gent heeft het recreatiedomein De Blaarmeersen heringericht. De grootste verandering is dat het strand en de ligweide opgedeeld wordt in verschillende zones. Wie op zoek is naar rust, kan er dan voor kiezen om ver weg te gaan zitten van mensen die luide muziek spelen. En roken kan niet meer overal op de Blaarmeersen. Vanaf deze zomer kan je enkel nog roken in specifiek voorziene rookzones. De stad wil trouwens alle Gentse sportterreinen rookvrij maken. Er komt een campagne om mensen te sensibiliseren om zich te houden aan het rookverbod. 

Meest gelezen