Leeg flesje coronavaccin duikt op aan glascontainer in Dendermonde: verantwoordelijke is bekend

De politie weet wie verantwoordelijk is voor het flesje van een coronavaccin dat bij een glasbak lag in Grembergen, bij Dendermonde. De persoon had geen kwade bedoelingen. Een man die zijn glas naar de glasbak bracht, vond dinsdag een leeg flesje van een coronavaccin. Vaccinflesjes behoren tot het medisch afval en worden apart opgehaald. Ze komen gewoonlijk niet in de glasbollen terecht.

Aan de hand van de serienummers kon opgespoord worden wie het vaccinflesje gebruikt had. Die persoon is gevonden en het gaat niet om kwaad opzet, zegt korpschef Feys van de Dendermondse politie. "De persoon  was gemachtigd om het vaccin te gebruiken, maar is onzorgvuldig omgesprongen met het medisch afval. De persoon mag zich aan een GAS-boete voor sluikstort verwachten, en ik ben zeker dat het niet meer zal gebeuren."

Rare vondst

"Ik vond het heel raar dat dat flesje daar lag", vertelt de man die het flesje zag liggen aan de voet van de glasbol. "Ik heb eerst mijn glas nog in de bak gedaan en dan nog eens gekeken. En ik zag daar covid op staan." Hij begreep dat het flesje daar niet thuishoorde, want medisch afval wordt apart opgehaald bij mensen in de medische of zorgsector. 

Hij heeft het flesje meegenomen in een papiertje en de politie verwittigd. Die is het gaan ophalen en heeft bij de eerstelijnszone en de apothekers laten nakijken waar het flesje vandaan zou zijn gekomen. "Het komt niet van de vaccinatiecentra in onze eerstelijnszone", bevestigt korpschef Patrick Feys.

Lotnummers

Dergelijke flesjes hebben allemaal een serienummer, weet de korpschef. "Die nummers worden genoteerd in een logboek, de barcodes van de lege flesjes worden onklaar gemaakt en het is een gesloten circuit,  zodat er later geen misbruik van kan worden gemaakt."

De politiezone van Dendermonde had ook de federale politie ingelicht om uit te zoeken waar het flesje vandaan kwam.  "Het is belangrijk dat we dat uitzoeken om te weten wat er gebeurt met het afval van onze vaccins."

Meest gelezen