Radio 2

Douane voert vandaag stiptheidsacties in haven Zeebrugge

De douane zal vandaag stiptheidsacties voeren aan de haven van Zeebrugge, zo kondigden de vakbonden dinsdagavond aan in een persbericht. Vorige week werden al gelijkaardige stiptheidsacties gevoerd op Brussels Airport. De belangrijkste eisen blijven dezelfde: extra aanwervingen. 

De vakbonden eisen extra aanwervingen om het personeelstekort en de stijgende werkdruk, als gevolg van onder meer de brexit, op te vangen. Daarnaast vragen de vakbonden ook een vergoeding "die recht doet aan het geleverde werk" en, met betrekking tot de pensioenen, "het in aanmerking nemen van de zwaarte van het beroep".

Volgens het gemeenschappelijk vakbondsfront (ACV, ACOD en VSOA) kan de douane door het personeelstekort zijn controletaken niet meer naar behoren uitvoeren en zet dat de deur open voor fraude. Daarnaast verslechterden ook de arbeidsomstandigheden de afgelopen jaren. De bonden vragen "een werkplanning die de agenten respecteert".

Volgens de vakbonden lijkt bevoegd minister van Financiën Vincent Van Peteghem de omvang van de malaise niet te begrijpen. "Als gevolg daarvan zal de protestbeweging toenemen", waarschuwen ze dinsdag. De mededeling van de minister na afloop van de actie op Zaventem afgelopen week heeft de woede bij het personeel alleen maar vergroot, klinkt het. "In tegenstelling tot wat hij zegt, zijn vergaderingen steriel, hebben douaniers dagelijks te kampen met personeelstekorten en zien ze geen concrete vooruitgang op hun gebied, ondanks de gedane beloften".

De douane zal dus opnieuw actievoeren, in de vorm van stiptheidsacties aan de haven van Zeebrugge. Lading die gerelateerd is aan corona (vaccins, mondmaskers,...) zal niet worden getroffen, verzekeren de bonden.

Meest gelezen