Radio 2

Eerste dag ramadan voor moslims in Oudenaarde: “Onze voedselpakketten zijn voor iedereen"

De ramadan is vandaag gestart, de vastenmaand voor de moslimgemeenschap. In Eine, bij Oudenaarde, is er een cultureel centrum, met moskee, waar moslims uit de streek naartoe komen. VZW De Parel deelt er dit jaar opnieuw gratis voedselpakketten uit. Ze geven ook gratis studiebegeleiding voor kinderen die het moeilijk hebben op school. 

Ramadan is een heilige maand. Het betekent dat moslims zich zuiveren. Dat doen ze door te vasten. Dat betekent dat ze niet mogen eten en drinken. 's Avonds, als de zon onder is, mag er weer gegeten worden. “Ramadan is een van de 5 pijlers binnen de islam. In deze periode helpen we de mensen die het minder goed hebben”, vertelt jongerenvoorzitter van VZW De Parel, Ebu Tinastepe.

Voedselpakketten en studiebegeleiding

“We hebben vorig jaar in Oudenaarde gratis voedselpakketten uitgedeeld aan iedereen die het financieel moeilijk had. Dit jaar gaan we dat ook doen, maar deze keer schenken we de voedselpakketten ook aan de mensen uit Turkije", vertelt Tinastepe.

We maken ontbijten klaar voor iedereen. Het is altijd fijn om nieuwe gezichten te zien
Ebu Tinastepe, jongerenvoorzitter van VZW De Parel

"Wij organiseren om de 2 maanden ook een ontbijt dat bedoeld is voor 200 mensen. Het zijn de moslima’s die het heft in handen nemen, ontbijten klaarmaken en alles organiseren. Dit is niet enkel bedoeld voor moslims, maar voor iedereen. Het is altijd fijn om nieuwe gezichten te zien."

"Studiebegeleiding Oudenaarde is ook een initiatief van De Parel. Er zijn nu 40 vrijwilligers die leerlingen in het lagere school helpen met hun taken. De vrijwilligers zijn er voor de kinderen die het wat moeilijk hebben op school. Zo willen we hen helpen, zeker in deze moeilijke coronatijden."

We zijn uitgegroeid tot een multicultureel centrum. Iedereen is welkom
Ebu Tinastepe, jongerenvoorzitter van VZW De Parel

Centrum De Parel

“Vroeger hadden we geen moskee in Oudenaarde en daarom moesten we altijd naar de moskee in Gent komen. Op lange termijn is dat ook niet ecologisch verantwoord, omdat we elke keer met de auto naar Gent moeten rijden. Nu hebben we ook een ruimte waar we kunnen bidden in ons centrum. Die is ontstaan binnen de Turkse gemeenschap, maar we zijn uitgegroeid tot een multicultureel centrum. Iedereen is welkom”, besluit Tinastepe.

De ramadan eindigt met het Suikerfeest.

Meest gelezen