Nepal
AFP or licensors

Ergste bosbranden in jaren in Nepal doen luchtvervuiling sterk toenemen

In Nepal woeden de ergste bosbranden in jaren. Zo zijn er tussen november en maart meer dan 2.700 branden geteld. Vijf mensen kwamen om terwijl ze de branden probeerden te blussen, dat hebben de autoriteiten gemeld. De bosbranden doen bovendien de luchtvervuiling in het land nog meer toenemen.

"Het is het ergste seizoen met bosbranden sinds 2012", meldt Sundar Sharma van de National Disaster Risk Reduction and Management Authority. Sinds 2012 houdt Nepal gegevens bij over de branden.


Bosbranden komen vaak voor tijdens het droge seizoen in Nepal. Meestal worden de branden door de mens veroorzaakt, al dan niet bewust. Zo steken de dorpelingen droge bladeren aan in het bos om daarna makkelijker gras voor hun vee te laten groeien. Maar er ontstaan ook branden door slecht uitgedoofde sigaretten.

Toch ligt volgens Sharma het aantal branden 15 keer hoger dan vorig jaar. Een winter waarin veel minder neerslag is gevallen, zou een mogelijke oorzaak kunnen zijn. Volgens het Nepalese departement van Hydrologie en Meteorologie is er namelijk 75 procent minder regen gevallen dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar.  

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

De bosbranden zijn bovendien de voornaamste reden voor de toename van de luchtvervuiling, zegt Sharma voorts. Ook onder meer uitlaatgassen van oude wagens, stof van bouwwerken en rook van steenkoolovens dragen bij tot de zeer slechte luchtkwaliteit. De kwaliteit van de lucht was er zo slecht dat Nepal besloot om eind maart de scholen enkele dagen te sluiten. De scholieren klaagden van onder meer geïrriteerde ogen.

Door de aanhoudende droogte blijven de branden woeden en wordt de piek pas later deze maand verwacht. 

Nepal
AFP or licensors
Nepal
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen