Festival van Edinburgh coronaveilig onder geventileerde tenten; bij ons wacht cultuurwereld in spanning op overlegcomité

Het International Festival van Edinburgh in Schotland, een van de grootste evenementen ter wereld voor theater, muziek, opera en dans, werd vorig jaar helemaal afgelast, maar herpakt zich deze zomer in een bijzondere coronaveilige vorm in openlucht. Bij ons wacht de cultuursector hoopvol af wat er morgen uit het overlegcomité komt. Mogelijk wordt daar beslist om testevenementen te houden, zoals in andere Europese landen. Maar dat hoeft zelfs niet, zegt Guy Cassiers van het Antwerpse Toneelhuis: "Gebruik de resultaten van de buitenlandse testen om zelf een stap verder te zetten".

Het International Festival van Edinburgh is een van de belangrijkste podiumfestivals van de wereld, met theater-, muziek-, opera- en dansvoorstellingen. Daarnaast is er het niet-officiële Edinburgh Fringe Festival. Elke zomer komt er een massa bezoekers op af. Wegens de bekende coronaredenen was het festival vorige zomer helemaal afgelast. Nu komt er een editie met nog altijd onlinevoorstellingen, maar ook al heel wat "in het echt".

Er komen drie tijdelijke constructies voor live-voorstellingen buiten in het historische centrum van Edinburgh. De tenten zijn speciaal ontworpen met maximale ventilatie en veel plaats om afstand te houden. Hoeveel volk er per voorstelling aanwezig mag zijn moet de Schotse politiek nog beslissen. Maar net als in de rest van Groot-Brittannië schiet de vaccinatie van de bevolking goed op in Schotland.

Grote buitenlandse gezelschappen zullen er wellicht niet zijn op het Edinburgh Festival, maar individuele artiesten wel, zegt de festivaldirectie. De voorstellingen zullen ook korter zijn en doorgaan zonder pauze.

Wat met cultuurevenementen in ons land?

In ons land buigt het overlegcomité zich morgen over de culturele sector, waar behalve organisatoren en artiesten ook het publiek hevig verlangt naar een hervatting, blijkt uit een grote enquête. Mogelijk valt er een beslissing om testevenementen te houden, zoals in andere Europese landen.  

Kijk naar de ervaring van vorige zomer

Patrick De Groote van de Zomer van Antwerpen vindt het nuttig om de resultaten van de testevenementen in andere landen te bekijken én ook de eigen ervaring van vorige zomer: "Toen hielden wij meer dan 400 kleine, veilige evenementen, net als onze collega's in de sector. " Advies van De Groote: "Kijk naar de schaal. In kleine winkels mogen ook minder mensen binnen dan in grote. Op die manier kun je tot een werkbare oplossing komen. Elk kader is nuttig." Na een jaar is het gevoel immers: "We zijn naar dezelfde film aan het kijken. Het is een rotfilm. Maar hopelijk nu met een ander einde."

Testevenementen niet overdoen, maar stap vooruit zetten

Guy Cassiers van het Toneelhuis in Antwerpen vindt het niet nodig om de testevenementen te herhalen in ons land. "Nederlandse theaters zijn dezelfde als bij ons. Maak van de resultaten gebruik om een stap vooruit te zetten en liefst zo snel mogelijk." Het Toneelhuis is op dit moment aan het repeteren in de Bourlaschouwburg en is vast van plan om op 1 mei in première te gaan met het stuk "April". Guy Cassiers: "Dat kan perfect veilig, met 50, 100 of 200 toeschouwers of hoeveel het er ook mogen zijn. De schouwburg heeft drie of vier ingangen, het publiek kan er veilig in en uit."

Guy Cassiers wijst op de urgentie van een culturele herstart: "De kunsten kunnen een mentale steun zijn. We moeten toezien op de fysieke veiligheid, maar ook opletten dat we niet mentaal ten onder gaan."   

Meest gelezen