Revive

Robot Freddy verkoopt appartementen in Gent: "Onze verkopers kunnen niet overal tegelijk zijn"

Een Gentse projectontwikkelaar test een robot die in appartementen toekomstige kopers een rondleiding geeft. Op die manier staat hij de menselijke verkopers bij die niet op meerdere plaatsen tegelijk kunnen zijn en veel tijd verliezen met heen en weer rijden. "Freddy heeft nog groeimogelijkheden, hij leert nog de lift te gebruiken, want trappen kan hij niet doen."

Verkopers van vastgoed kunnen in deze coronatijd niet zomaar rondleidingen geven aan toekomstige kopers van een huis of een appartement. In dergelijke situaties waar mensen niet met velen mogen samen komen, kan robot Freddy een oplossing zijn. Hij kan kopers toch laten rondkijken, zonder dat er een menselijke verkoper bij is. 

Menselijk scherm

Verkoper Freddy lijkt op de robot R2D2 uit Star Wars. Zijn 'gezicht' is een computerscherm waarop een echte mens verschijnt waar je kan mee praten en die de kandidaat-kopers begroet bij het binnen komen. "We willen toch nog een menselijk gevoel geven,' zegt Charlotte Buyl van projectontwikkelaar Revive, "mensen moeten weten met wie ze babbelen". 

"Onze salespersonen zijn niet fysiek aanwezig, ze kunnen Freddy op afstand besturen. Op zijn scherm kunnen we ook informatie tonen als  prijzen en afmetingen." Freddy loopt nu stage in Gentbrugge waar hij enkele dagen lang rondleidingen geeft. "Er is nog groeiruimte," weet het bedrijf, "we bekijken of hij zelfstandig de lift kan nemen, want de trap nemen dat kan niet. We kijken ook hoe hij bijvoorbeeld de deuren kan openen." 

Extra medewerker

De robot vervangt de menselijke medewerker dus niet helemaal. Maar hij is wel een hulp.  "Het is soms moeilijk voor onze drie salesmensen om bijvoorbeeld van Mechelen naar Gent te rijden, qua tijd. Dankzij Freddy kan onze salespersoon op de eerste locatie blijven en van daar Freddy aansturen." 

Het bedrijf had al plannen met 'medewerker' Freddy vóór de coronatijd, "maar hij komt in zo'n situaties wel goed van pas. Een medewerker wist dat dergelijke robots bestonden en had het idee om er een in te zetten. "Voor zover ik weet hebben we een primeur onder de vastgoedontwikkelaars", zegt Charlotte Buyl. 

Meest gelezen