Radio 2

Fruitteler uit Rummen beschermt bloesems tegen vrieskou met verneveld water

Boris Wouters, een jonge fruitteler uit Rummen, bij Geetbets, beleeft deze week slapeloze nachten. Want de vrieskou bedreigt de bloesems van zijn perenbomen. Gelukkig kan Boris zijn boomgaard  beschermen met een sproeisysteem. Dat vernevelt water boven de bomen waardoor zich een veilige cocon van ijs vormt rond de bloesems.

"Het was een zeer korte nacht, ik heb eigenlijk niet geslapen", vertelt Boris. "Rond 10 uur gisteravond ging het alarm voor vrieskou al af en dan ben ik naar de boomgaard getrokken om mijn sproeisysteem in werking te zetten." Dat systeem vernevelt water boven de bomen waardoor zich een ijslaagje vormt rond de bloesems. "Dat ijslaagje kan geen kwaad voor de bloesem, maar het beschermt wel tegen de vrieskou", weet Boris.

Even bijslapen

Boris snijdt een bloesem door om te controleren of die is aangetast: "Kijk, deze is nog groen vanbinnen. Die is dus oké. Als hij zwart zou zien, dan is de bloesem verloren." Het kan nog altijd een goede oogst worden, maar de komende dagen zijn beslissend. "De komende nachten wordt nog vrieskou verwacht. Dan zal ik dus ook niet veel slapen. Daarom ga ik nu overdag wat bijslapen om vanavond opnieuw klaar te staan. Het is zwaar, maar als het systeem zijn werk doet, dan geeft dat veel voldoening", besluit Boris. 

Beluister hier het interview met Boris Wouters: 

Meest gelezen