Arteveldehogeschool schrapt theorielessen om studenten vrijwilligerswerk te laten doen

De Gentse Artveldehogeschool schaft enkele theorielessen af om studenten Sociaal Werk in de vrijgekomen tijd vrijwilligerswerk te laten doen. De hogeschool zal er zo voor zorgen dat er in totaal 10.000 werkuren door vrijwilligers gedaan worden. “We willen aan de slag met de ervaringen die ze daarbij opdoen”, zegt docente Veerle Baert.

De Gentse Arteveldehogeschool schrapt in de opleiding Sociaal Werk theorielessen om de studenten vrijwilligerswerk te laten doen. Tijdens de vorige lockdown hadden studenten Sociaal Werk het moeilijk met de vele online lessen. De school en de studenten hebben nu een plan uitgewerkt om als vrijwilliger aan de slag te kunnen gaan. “In plaats van kennis uit theorie te halen, gaan we het eigenlijk uit de praktijk halen”, aldus docente Veerle Baert.

We willen dat ze kunnen meedraaien bij sociale organisaties

Veerle Baert, docente Sociaal Werk aan Arteveldehogeschool

In totaal zijn de studenten bijna een hele week aan de slag, zegt de docente. “Het gaat over studenten uit het eerste jaar, dus het is geen stage, maar echt vrijwilligerswerk. We willen heel graag dat ze kunnen meedraaien in het reguliere vrijwilligerswerk van verschillende sociale organisaties. Op basis van de ervaringen die ze opdoen in die gemeenschap, gaan we dan verder aan de slag.”

Nood aan sociale ondersteuning

De studenten kunnen zelf kiezen waar ze vrijwilligers werk doen. Ook bij stad Gent kunnen ze terecht bij verschillende sociale organisaties. “Wij hebben vanuit de stad Gent in totaal een 150-tal plaatsen kunnen vinden waar studenten aan de slag kunnen gaan”, vertelt schepen voor Buurtwerk, Astrid De Bruycker (Vooruit).

Het project loopt nog tot het einde van het academiejaar en komt als geroepen. “Zeker nu er op veel vlakken nood is aan sociale ondersteuning. De opties zijn heel uiteenlopend. Dat kan bijvoorbeeld samen met een buurtwerker zijn, of in een wijk mee op pad gaan tijdens de consultatie van Kind en Gezin om een baby’tje te wegen”, besluit De Bruycker.

Beluister het volledige gesprek met docente Veerle Baert hier: 

Pixabay
kasto80

Meest gelezen