Honderden vuurpotten beschermen de ontluikende wijndruiven tegen de nachtvorst

Door de nachtvorst is het alle hens aan dek in de fruitstreek. Ook vannacht hebben de fruittelers massaal vuurpotten gezet om de bloesems te beschermen tegen de vrieskoude. En ook in de wijndomeinen staan honderden vuurpotten, daar zijn het de ontluikende druiven die moeten beschermd worden. En ook in de komende nachten gaat het vriezen.

"We hebben al een zware nacht achter de rug, want om middernacht zijn we met het hele gezin aan de slag gegaan om de vuurpotten aan te steken", vertelt Daniel Medarts van wijndomein Kitsberg in Gelinden, Sint-Truiden. "We schatten dat de temperatuur in de loop van de ochtend nog zal zakken tot rond -5. We hebben de toestand onder controle, en als het kwik verder zakt, dan plaatsen we vuurpotten bij."

Per extra graad 100 vuurpotten bij

In deze periode van het jaar zijn de druiven op de wijnranken zich aan het ontwikkelen en dat is een delicate fase. "Vanaf een halve graad onder nul kan er schade optreden. Dan zijn we verplicht om  200 potten per hectare te plaatsen. Die beschermen tot -2 of -2,5 graden. Per graad dat het kouder wordt, moeten we 100 vuurpotten bijzetten. We blijven bezig tot de zon boven is", legt Daniel Medarts uit. 

Als de druiven bevriezen, hebben we geen wijn. Dit is topsport.

Wijnboer Daniel Medarts

Het zijn dus zware nachten voor het gezin Medarts. Vorige week zijn ze 3 nachten paraat geweest, vandaag is het al de tweede nacht en voor de rest van de week wordt nog meer vorst verwacht. "'t Is vooral een spannende periode, want soms is het nog gevaarlijker wanneer geen vorst voorspeld wordt en die dan toch onverwacht komt. Vergeet niet, als de druiven bevriezen, hebben we geen wijn, het is topsport."

Meest gelezen