Minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif toont zich niet onder de indruk van de cyberaanval in Natanz.
(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Iran laat zich niet van de wijs brengen door sabotage in Natanz en wil blijven onderhandelen 

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif waarschuwt dat "sancties" of "sabotagereacties" geen invloed zullen hebben op de onderhandelingen met de VS over het Iraanse kernprogramma. Hij reageert na de vermeende cyberaanval op de nucleaire site in Natanz. Iran kijkt alvast in de richting van Israël als mogelijke dader.

Zarif zegt dat de aanval in Natanz de gesprekken over de sancties tegen Iran niet zal beïnvloeden. Hij had daarover een gesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov. 

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zijn momenteel onderhandelingen bezig die het nucleaire akkoord van 2015 tussen Iran, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland, China en de Europese Unie weer op gang moeten trekken. Dat akkoord moet het Iraans atoomprogramma een halt toeroepen. 

Als de Israëli's dachten dat ze de pogingen van Iran om de sancties tegen ons volk te laten opheffen konden stoppen, dan hebben ze verkeerd gegokt

Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif

In 2018 zegde de vorige Amerikaanse president Trump dat akkoord over het Iraanse kernprogramma eenzijdig op en voerde de VS sancties tegen Iran in. De nieuwe president Joe Biden wil het akkoord echter een nieuwe kans geven en heeft de gesprekken met Iran opnieuw opgestart. Iran wil dat de VS eerst de sancties opheft, voor er een nieuw akkoord uit de bus kan komen.  

De VS schuift het probleem terug naar Iran en stelt de nucleaire deal juist als voorwaarde om de internationale sancties op te heffen. "Als de Israëli's dachten dat ze de pogingen van Iran om de sancties tegen ons volk te laten opheffen konden stoppen, dan hebben ze verkeerd gegokt", benadrukt Zarif.

Meest gelezen