Videospeler inladen...

Japan wil over twee jaar grote hoeveelheid radio-actief water uit Fukushima in zee lozen

De Japanse regering heeft de knoop doorgehakt: over twee jaar zal meer dan een miljoen ton besmet water, dat nu wordt opgeslagen in grote vaten, in zee worden geloosd. Het water zal worden gefilterd en volgens de regering "veilig" zijn. Maar de lokale bevolking, de Japanse visindustrie en de buurlanden zijn er niet gerust in.

Dit jaar is het tien jaar geleden dat de kerncentrale van Fukushima zwaar beschadigd raakte door een aardbeving, gevolgd door een verwoestende tsunami.  Het koelsysteem van de centrale kon niet meer werken, wat ertoe leidde dat drie reactoren oververhit raakten.  Het opruimen van de installaties is nog altijd aan de gang.

Opslagcapaciteit raakt vol

Op de site bevindt zich intussen een enorme hoeveelheid radio-actief water. Het gaat zowel om grond- en regenwater als koelwater.  Om te vermijden dat dit besmette water onbehandeld in zee terecht komt, wordt het opgeslagen in grote vaten. Die raken stilaan allemaal vol en staan de ontmanteling van de site in de weg.

De Japanse regering kiest nu voor een oplossing waar al lang sprake van is: het water zal over twee jaar in zee worden geloosd, na de filtering ervan. Volgens de Japanse overheid zal het water na behandeling geen gevaar meer vormen voor mens of milieu.

Bekijk hier de journaalreportage over de lozing van vervuild koelwater van Fukushima (lees eronder verder):

Videospeler inladen...

Radio-actief tritium blijft in het water

Concreet zullen radio-actieve isotopen als cesium of strontium uit het water gefilterd worden, tot de concentratie zo laag is dat ze geen significante effecten meer kunnen hebben. Maar één isotoop kan niet uit het water gefilterd worden: tritium.  

De Japanse regering en Tepco, de uitbater van de kerncentrale, zeggen dat tritium in lage doseringen niet schadelijk is. De geplande lozing wordt ook door het Internationaal Atoom Energie Agenschap (IAEA) bestempeld als "in overeenstemming met gangbare praktijken".

De enorme hoeveelheid water aanwezig op de site van Fukushima maakt van deze operatie een unieke en complexe zaak

Internationaal Atoom Energie Agentschap

Het IAEA zegt wel dat het grote volume aan water waar het hier over gaat, de zaak "uniek en complex maakt". Ook andere experts wijzen op het enorme volume, als onbekende factor. Ze vragen zich af wat het effect kan zijn op vissen en ook op zeewier, niet onbelangrijk in Japan.

De Japanse vissers noemen de beslissing "totaal onaanvaardbaar". Volgens lokale bronnen hebben de vissers nog maar net het gewone werk hervat: de voorbije jaren diende hun vangst alleen voor wetenschappelijk onderzoek.

Ongeruste buren

Ook de omliggende landen zijn niet te spreken over de Japanse beslissing. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het Japanse plan "onverantwoordelijk". Zuid-Korea heeft de Japanse ambassadeur op het matje geroepen.

De Verenigde Staten daarentegen zeggen dat Japan alles goed heeft overwogen en transparant is over zijn beslissing.

Meest gelezen