Kindsheid Jesu werkt 50 dagen-viering voor laatstejaars uit: "Dit is belangrijk voor hun sociale ontwikkeling"

Scholen worden aangemoedigd om toch nog een 50-dagenviering te organiseren voor leerlingen, en ook Kindsheid Jesu in Hasselt heeft concrete plannen. De 100-dagenviering - of chrysostomos - is een echt afscheidsritueel voor de laatstejaars, maar door de coronacrisis stelden heel wat scholen die plannen uit. 

In Kindsheid Jesu in Hasselt is de 100-dagenviering een echt fenomeen. Elk jaar wordt er door de leerlingen een leuke stunt bedacht, zo reed enkele jaren geleden de directeur nog op een kameel de speelplaats rond. Ook dit jaar willen de leerkrachten samen met de leerlingen iets organiseren om naar uit te kijken. Het zal plaatsvinden op 21 mei, in de laatste lesweken voor de examens dus.

Kortfilm en opdrachten

"Normaal gezien vieren we de laatste 100 dagen ergens in januari", zegt leerkracht Jochem Smets. "Maar toen waren de maatregelen ook nog streng, en kon er niet veel. We hebben die dag dan toch maar geen les gegeven, en zijn - alweer - een wandeling gaan maken." Maar nu, naar het einde van het schooljaar, hoopt hij om er toch een feestdag van te kunnen maken. "Traditioneel is er een stunt, een show en een fuif. Maar dat moeten we nu allemaal een beetje vormen naar de maatregelen. Het is niet de bedoeling dat alle leerlingen samengepakt op de speelplaats gaan staan." Er wordt in de plaats gewerkt aan een kortfilm, met een heel verhaal, dat uitmondt in een dag vol activiteiten. De klassen zullen het dan opnemen tegen elkaar met allerlei opdrachten. "We hopen ook op een BBQ met de hele bende, en helemaal top zou een fuif zijn. De BBQ zou nog moeten lukken, voor de fuif hopen we op een soort van een minifestival in bubbels."

Er zijn veel leerlingen die stilletjes achter hun mondmasker zitten en daar een beetje vereenzamen

Deel van ontwikkeling

Jochem voelt dat de nood erg hoog is bij de jongeren. "Het is een deel van hun ontwikkeling, en die ligt nu voor een groot stuk stil. Veel kinderen zaten in maart 2020 in het 5e jaar en hebben nog maar enkele fuifjes meegemaakt. Die vertrekken nu naar de hogeschool of universiteit en die hebben niet aan die aspecten van hun sociale ontwikkeling kunnen sleutelen. Er zijn veel leerlingen die stilletjes achter hun mondmasker zitten en daar een beetje vereenzamen." Ondertussen is het dan ook verder werken aan het plan voor 21 mei. "Hopelijk wordt het goed weer!"

Meest gelezen