Veremeev

Komende dagen veel tractoren op straat: jonge boeren protesteren tegen onzekerheid

De kans bestaat dat u de komende dagen een colonne tractoren ziet passeren op straat.  Het zijn protesterende land- en tuinbouwers die vinden dat hun toekomst en bedrijfszekerheid in gevaar is sinds het recente "stikstofarrest". Hun boodschap aan de regering klinkt helder: "praat met ons, niet over ons".

De bal ging eind februari aan het rollen:  een rechter vernietigde een vergunning voor de uitbreiding van een kippenstal in het Limburgse Kortessem. De reden? Door de extra kippenstal zou het bedrijf te veel stikstof produceren, wat schadelijk kan zijn voor een nabijgelegen natuurgebied.

Een juridische primeur in ons land met grote gevolgen. De Vlaamse parlementsleden debatteerden al over de stikstofproblematiek,  de Vlaamse regering werkt aan een nieuw beleid en veel nieuwe vergunningen liggen in afwachting daarvan stil. 

Veel onduidelijkheid

Voor de jonge land- en tuinbouwers van de Groene Kring, een zusterorganisatie van de Boerenbond, kan het zo niet verder. "Onze toekomst en bedrijfszekerheid zijn in het gevaar", klonk het vanmorgen vanuit de koeienstal van ondervoorzitter Maarten Moermans in "De ochtend" op Radio 1. 

"Er heerst ontzettend veel onduidelijkheid bij landbouwers: we weten niet of we nog vergunningen zullen krijgen en de uitbreiding en ontwikkeling van onze bedrijven komt in het gedrang. Wij zijn nochtans de toekomst van de voedselproductie."

De uitbreiding en ontwikkeling van onze bedrijven komt in het gedrang.

Maarten Moermans, ondervoorzitter Groene Kring

De jonge boeren beslisten daarom om met een colonne tractoren op straat te komen. Iedere dag doen ze een andere provincie aan. Vandaag starten ze in Limburg, zaterdag eindigen ze in West-Vlaanderen. 

"Laat ons samen oplossingen zoeken, laat ons samen nadenken hoe we het stikstofprobleem kunnen oplossen", is hun boodschap aan de Vlaamse regering.  

Beluister hieronder het gesprek met Maarten Moermans uit "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen