Liveblog - Weer naar 1 dag fysieke lessen in hoger onderwijs? En opening horecaterrassen ligt op tafel Overlegcomité

Twee miljoen Belgen zullen vandaag een eerste dosis van het coronavaccin hebben gekregen. Dat zegt Gudrun Briat van de Taskforce Vaccinatie. De VS stopt tijdelijk met het toedienen van het Johnson & Johnson-vaccin. En de voorbije week werden elke dag gemiddeld 253 covidpatiënten opgenomen in het ziekenhuis, opnieuw een lichte daling. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Hoger onderwijs en minister Weyts willen naar 1 dag contactonderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de vertegenwoordigers van het hoger onderwijs stellen voor om vanaf 19 april opnieuw gedeeltelijk contactonderwijs mogelijk te maken aan de universiteiten en hogescholen, volgens dezelfde regeling die gold vlak voor de paaspauze.

Het streefdoel is studenten 2 halve dagen of 1 dag onderwijs op campus per week, of een equivalent daarvan, te kunnen verzekeren. Tenminste als de praktische omstandigheden het toelaten. Als extra maatregel tegen de verdere verspreiding van het coronavirus zal de Vlaamse Overheid ook voor het hoger onderwijs honderdduizenden zelftesten voorzien.

Lees meer in dit artikel:

Steven Van Gucht over mogelijke versoepelingen: “Kappers eind april weer open, vanaf mei focussen op buitenactiviteiten”

Morgen beslist het Overlegcomité of er al dan niet versoepelingen komen van de coronamaatregelen. Omdat de coronacijfers weliswaar gunstig evolueren maar nog niet echt geruststellen, vindt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) het nog te vroeg om al drastisch te versoepelen. Daarvoor moeten eerst de ziekenhuiscijfers sterk dalen, aldus Van Gucht.

Hij verwacht dat de scholen na de paasvakantie zoals gepland (gedeeltelijk) open zullen gaan en de contactberoepen (zoals kappers) eind april weer van start zullen gaan. Maar voor een heropening van de horeca, op 1 mei, acht hij de tijd nog niet rijp. “We moeten vanaf mei vooral focussen op het toelaten van buitenactiviteiten, voor activiteiten binnen is het nog te vroeg”, zegt Van Gucht. Waarmee hij te kennen geeft dat – wat hem betreft - horecazaken al wel terrassen mogen plaatsen, maar nog geen gasten mogen ontvangen in hun interieur.   

Lees meer over de mogelijk heropening van de terrassen in dit bericht:

Een testevenement in het theater? Zo gaat het eraan toe in Maastricht

De regeringen van ons land willen morgen een kader bekendmaken, waarbinnen de cultuursector experimenten op poten kan zetten. In Nederland bestaat dat al. Daar gaan eind april 300 musea en theaterzalen open voor testevenementen. Die verlopen onder strenge voorwaarden: zo mag je alleen binnen na een negatieve coronatest en is het aantal bezoekers beperkt. Onze ploeg maakte dit verslag in Maastricht:

Videospeler inladen...

Dendermondse politie onderzoekt waar leeg vaccinflesje bij glasbak vandaan komt

Een man die in Dendermonde zijn glas naar de glasbak bracht, vond er een leeg flesje van het coronavaccin. Hij verwittigde de politie. Die onderzoekt nu waar het flesje vandaan komt. Vaccinflesjes behoren tot het medisch afval en worden apart opgehaald. Ze komen gewoonlijk niet in de glasbollen terecht.

Lees meer in dit artikel:

Elektrozaken lijden tot 60 procent omzetverlies door winkelen op afspraak

De federatie voor de elektrosector Nelectra heeft haar leden gepolst naar de gevolgen van twee weken winkelen op afspraak, en de belangrijkste vaststelling is dat het omzetverlies een stuk groter is dan verwacht: een op de vijf elektrowinkels verliest meer dan 60 procent omzet. Nochtans zijn er mogelijkheden genoeg om vlot een afspraak te maken, zegt de sectororganisatie: je kunt dat per telefoon of e-mail doen en vaak zelfs via sociale media zoals Facebook of Instagram. En bij de meeste winkels kun je je ook gewoon registreren bij het binnengaan, dus zonder dat je op voorhand contact moet opnemen. Het is duidelijk dat een afspraak maken in welke vorm dan ook een drempel vormt voor de consument, zegt Nelectra.

De organisatie vraagt dat het Overlegcomité – dat morgen bijeenkomt – daar rekening mee houdt. Gedelegeerd bestuurder Viviane Camphyn: “We roepen op om de verplichting om op afspraak te shoppen in geen geval te verlengen na 25 april. Waarom zouden we onze ondernemingen verdere verliezen laten maken en richting steunmaatregelen duwen, als we weten dat winkels niet de motor van de besmettingen zijn?” De gedelegeerd bestuurder is ervan overtuigd dat elektrowinkels “ook zonder afspraken veilig hun deuren kunnen openen, rekening houdende met de intussen ingeburgerde afstandsregels en hygiënemaatregelen.”

In Nederland hebben ontslagnemend premier Mark Rutte en ontslagnemend minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge een stappenplan voorgesteld voor een heropening van de samenleving tijdens de coronapandemie. "De eerste stappen zetten we als we over de piek van de derde golf heen zijn", zei Rutte.

De eerste stap wordt gepland op woensdag 28 april, al benadrukte de premier dat dat een "mogelijke" datum is. Het is ook een week later dan de datum die aanvankelijk circuleerde, 21 april. 

Lees meer in dit artikel:

Horeca-actoren voeren gezamenlijke campagne voor veilige heropening op 1 mei

Meerdere federaties uit de horecasector hebben de krachten gebundeld voor een nationale campagne, die pleit voor een veilige heropening van cafés en restaurants op 1 mei. Met de slogan "Een stil café kan je ook wakker houden" wil men de politiek en de publieke opinie overtuigen van de noodzaak tot heropening. Voor zes op de tien horecazaken staat het water intussen aan de lippen na meer dan een half jaar verplichte sluiting.

Het is de eerste keer dat de belangrijkste spelers in de horecasector - de federaties Horeca Vlaanderen, Horeca Brussel en Fédération HoReCa Wallonie, de Belgische Brouwers, Fevia, Febed, Vinum&Spiritus, Waters en Frisdranken - hun krachten bundelen in een dergelijke actie.

Er komen morgen paginagrote advertenties in de kranten en een campagne op sociale media. Die dag komt het Overlegcomité opnieuw samen en zal de kwestie hoogstwaarschijnlijk worden besproken.

De horecasector is ervan overtuigd dat hij deel kan zijn van de oplossing voor de coronapandemie, omdat volgens de sector de horeca een veilige omgeving is waar mensen op een gecontroleerde manier kunnen samenkomen. Dit in tegenstelling tot de ongecontroleerde samenscholingen van de voorbije weken, klinkt het. Ook het mentale welzijn van de bevolking heeft baat bij een veilige heropening, aldus de sector.

Heel wat cafés en restaurants staat het water aan de lippen, blijkt uit eerdere cijfers van Graydon. Zes op tien die voor de coronacrisis gezond waren, zitten nu in de financiële gevarenzone. Dit heeft gevolgen voor de hele keten: van brouwers en leveranciers, tot obers en zelfs jobstudenten. De sector wil de heropening op 1 mei dan ook gecombineerd zien met financiële steunmaatregelen.

Minister Dermagne wil verzekeringspremies voor zwaar getroffen sectoren met terugwerkende kracht verlagen

Minister van Economie Piere-Yves Dermagne (PS) vraagt aan de verzekeringsmaatschappijen om met terugwerkende kracht de premies te verlagen voor bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Het gaat om bedrijven in de horeca, evenementen, cultuur, sport en fitnesscentra. De verzekeringssector heeft al beloofd om de premies te herzien voor de toekomst, maar de minister zou dus graag zien dat dat ook met terugwerkende kracht gebeurt, concreet dat de premies zouden verlaagd worden vanaf 18 maart vorig jaar.

“De gezondheidscrisis geeft veel getroffen sectoren geen enkel respijt”, zegt de minister. “De ambitie is duidelijk. Het doel is de verzekeringspremies aanpassen in functie van de crisis die we doormaken. De FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) wordt belast de voorwaarden voor de toepassing van zo’n maatregel te onderzoeken.”

Johnson & Johnson vertraagt de uitrol in Europa van zijn vaccin na opschorting in de VS

Farmabedrijf Johnson & Johnson (J&J) gaat de uitrol van zijn vaccin in Europa uitstellen. Het bedrijf spreekt van een "proactieve" beslissing nadat de Amerikaanse federale autoriteiten eerder op de dag hadden beslist om de vaccinatie met J&J te pauzeren "uit extreme voorzichtigheid". 

Zes jongere vrouwen in de Verenigde Staten kregen na vaccinatie namelijk te maken met ongewone bloedklonters. Voor ons land zijn er voorlopig geen gevolgen.


Lees hier het volledige artikel:

WHO roept op tot opschorting van verkoop van levende wilde zoogdieren op markten

Meerdere internationale organisaties, waaronder de Wereldgezondheids­organisatie (WHO), hebben opgeroepen tot een wereldwijde opschorting van de verkoop van levende wilde zoogdieren op voedselmarkten wegens de aanzienlijke risico's op overdracht van nieuwe besmettelijke ziekten op de mens.

"Dieren, met name wilde dieren, zijn de bron van meer dan 70 procent van alle opkomende infectieziekten bij de mens, waarvan vele worden veroorzaakt door nieuwe virussen," aldus de WHO, de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) en het Milieuprogramma van de VN (UNEP) in een gezamenlijke verklaring.

De overdracht van het coronavirus op de mens via wilde dieren is een van de theorieën van de experts die in opdracht van de WHO de oorsprong van de pandemie onderzoeken.
 

Meest gelezen