Martin Bertrand / Hans Lucas

Vier mobiele vaccinatieteams in Brussel voor wie slecht ter been is: ook huisartsen mogen prik toedienen

Wie in het Brussels Gewest woont kan zich vanaf vandaag ook inschrijven om thuis het coronavaccin te krijgen. Vanaf volgende week gaan er vier mobiele teams op pad om mensen die niet naar een vaccinatiecentrum kunnen gaan, thuis te vaccineren. Ook huisartsen zullen het vaccin kunnen toedienen.

Het gaat dan om mensen die bijvoorbeeld niet goed ter been zijn. De teams zullen het vaccin van Johnson & Johnson toedienen omdat van dat vaccin maar één dosis nodig is. "We hebben gewacht op dat vaccin om die mobiele teams samen te stellen, omdat we dan maar één dosis moeten toedienen", zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. "Het is zo de bedoeling om het aantal mensen dat op die manier gevaccineerd zal worden, te beperken. Want zo'n thuisvaccinatie vraagt veel tijd en inspanning van de vaccinatoren, die dan maar zes tot acht personen kunnen doen per dag. In een vaccinatiecentrum zijn dat 20 mensen per uur."

Het is mijn taak om ook de reguliere zorgen te kunnen blijven organiseren
Tine Dusauchoit, huisarts in Jette

Ook huisartsen zullen het vaccin zelf kunnen toedienen, maar niet alle huisartsen lopen daar warm voor: "Het is mijn taak om ook de reguliere zorgen te kunnen blijven organiseren", zegt huisarts Tine Dusauchoit uit Jette. "Er zijn op dit moment door de coronacrisis heel veel patiënten met psychische en mentale problemen. Als ik mobiel moet gaan vaccineren, dan ga ik voor die paar patiënten die bij mij daarvoor in aanmerking komen, een beroep doen op de thuisverpleegkundige van één van de vier mobiele teams."

Meest gelezen