Nederland plant eerste versoepelingen op "mogelijk 28 april": eerste stap in "route naar de zomer" 

In Nederland hebben ontslagnemend premier Mark Rutte en ontslagnemend minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge een stappenplan voorgesteld voor een heropening van de samenleving tijdens de coronapandemie. "De eerste stappen zetten we als we over de piek van de derde golf heen zijn", zei Rutte. De eerste stap wordt gepland op woensdag 28 april, al benadrukte de premier dat dat een "mogelijke" datum is. Het is ook een week later dan de datum die aanvankelijk circuleerde, 21 april. 

Volgens Rutte kan de samenleving op een verantwoorde manier weer opengaan. Maar "de eerste stappen zetten we pas als we over de piek van de derde golf heen zijn", zei hij. "We zetten kleine stappen in het begin en grotere stappen als de kwetsbaarste groepen zijn gevaccineerd."

De eerste versoepelingen zijn gepland op 28 april, maar dat is een "mogelijke datum", beklemtoonde Rutte. Of die datum daadwerkelijk zal worden aangehouden, wordt volgende week dinsdag, 20 april beslist. 

De datum van woensdag 28 april is een week later dan de datum die eerst circuleerde, woensdag 21 april. "Maar die datum komt te vroeg om te versoepelen", zei Rutte. Hij excuseerde zich omdat die vroegere datum was uitgelekt, waardoor mensen aan het hopen gingen.

Bekijk hier de Nederlandse premier Mark Rutte over 21 en 28 april (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Onverantwoorde risico's mogen op dit moment absoluut niet worden genomen

Maar onverantwoorde risico's mogen op dit moment in de coronacrisis absoluut niet worden genomen, beklemtoonde Rutte. "De afgelopen week zie je dat het beeld somberder is geworden wat betreft besmettingen en in de ziekenhuizen. De dagelijkse ziekenhuisopnames zien we niet echt dalen". De regering wil pas overgaan tot nieuwe versoepelingen als de dagelijkse ziekenhuisopnames van coronapatiënten dalen.

Wat zijn de versoepelingen vanaf -mogelijk- 28 april?

Wat er precies zal worden versoepeld op -mogelijk- 28 april? De avondklok komt te vervallen. Ook mogen gezinnen twee mensen per dag uitnodigen, in plaats van één. Terrassen mogen onder voorwaarden weer open en er komt ook een versoepeling voor winkels.

Iets vroeger nog, in dezelfde week op 26 april, zou het hoger onderwijs onder voorwaarden weer fysiek onderwijs mogen geven.

Voor het zover is, werd vandaag enkel bekendgemaakt dat komende maandag de buitenschoolse opvang opnieuw opengaat. Nu is die alleen open voor kinderen in een kwetsbare thuissituatie of kinderen van ouders met een essentieel beroep. 

Ook in Nederland zijn er deze maand volop testevenementen in theaters, musea en concertzalen. Dat gebeurt onder strenge voorwaarden. Onze reporter Ann De Bie trok naar het theater Maastricht. Bekijk hier haar verslag.

Videospeler inladen...

Meest gelezen