Archiefbeeld ter illustratie.

Onderwijsveld roept op: "Organiseer 50 dagenviering voor zesdejaars"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en de onderwijskoepels moedigen scholen aan om toch nog een 50 dagenviering te organiseren voor leerlingen van het zesde middelbaar. Dat schrijft De Standaard. "Dit kan de sleur echt doorbreken."

Traditioneel vormt de 100 dagenviering een afscheidsritueel voor de laatstejaars, maar door de coronacrisis stelden heel wat scholen die plannen uit. Maar een 50 dagenviering moet dus wel kunnen, vindt het onderwijsveld. De oproep komt er na het overleg van gisteren over de coronamaatregelen in het onderwijs.

De Vlaamse Scholierenkoepel stuurde daar al langer op aan. Voorzitter Louis Notte reageert daarom tevreden: "Wij hebben daar elke vergadering op aangedrongen. We zijn blij dat het nu eindelijk wordt opgepikt."

Bekijk de reportage over het afscheidsritueel voor laatstejaars secundair onderwijs in "Het Journaal": (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Zesdejaars kunnen zo toch nog op een goede manier hun schoolperiode afsluiten

Louis Notte, voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel

Zeker voor het mentale welzijn van leerlingen kan dat belangrijk zijn, zegt hij. "Tegenwoordig is school gereduceerd tot het minimum: lesgeven. Alle leuke activiteiten kunnen niet doorgaan door corona. Zo'n 50 dagenviering kan die sleur toch wel echt doorbreken. En zesdejaars kunnen zo toch nog op een goede manier hun schoolperiode afsluiten."

De scholierenkoepel heeft momenteel ook al een reeks tips voor scholen klaar - "Pandemiepret" genaamd - om veilig activiteiten op school te kunnen organiseren. "Ik denk maar aan een bubbelcompetitie per klas, een podium buiten, dansen per klas of een 'Masked teacher'", suggereert Notte nog.

Meest gelezen