Foto: Radio 2

Ook Mechels burgemeester en schepen ruimen zwerfvuil op: "Als iedereen 10 minuten afval zou oprapen, heeft dat groot effect"

Na enkele andere steden heeft ook Mechelen meegedaan aan de "River Cleanup Challenge". Die daagt roept burgemeesters en schepenen in heel Vlaanderen uit om zelf tien minuten zwerfvuil op te rapen. In Mechelen gebeurde dat in de Nekkerspoelstraat, één van de hotspots in de stad. Burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld) en schepen van Klimaat en Milieu Marina De Bie (Groen) deden enthousiast mee.

"We stellen vast dat heel veel mensen in onze stad afval moeten opruimen, elke dag opnieuw", zegt schepen Marina De Bie (Groen). "We doen vandaag mee aan de uitdaging om onze rivieren proper te krijgen." Want heel veel zwerfvuil belandt uiteindelijk in de rivieren. "Elk jaar belandt acht miljard kilogram afval in de zeeën, 80 procent daarvan komt via de rivieren in de zee terecht", vult waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld) aan. 

Elke inspanning, hoe klein ook, telt

Alexander Vandersmissen (Open Vld), burgemeester Mechelen

Bedoeling is om tien minuten afval op te ruimen. "Dat is symbolisch", zegt Vandersmissen. "Het verhaal erachter is dat elke kleine inspanning een verschil kan maken." Dus gingen burgemeester Vandersmissen en schepen De Bie op stap in de Nekkerspoelstraat, die bekend staat als één van de hotspots voor zwerfvuil in de stad. "Met deze uitdaging willen we nog eens de boodschap meegeven dat het aan ons, burgers, is om afval mee te nemen of in de vuilnisbak te gooien." 

Steeds meer inwoners van Mechelen doen regelmatig aan "plogging", afval oprapen al joggend of wandelend. Een tijd geleden werd Plogging Mechelen opgericht. "Mensen willen zich meer en meer engageren om er iets aan te doen", merkt burgemeester Vandermissen op. "We vinden het belangrijk om dit nog eens onder de aandacht te brengen en zoveel mogelijk mensen motivieren om mee te doen."

Het is nu aan Mechelen om zelf een andere stad of gemeente uit te dagen. Welke dat wordt, ligt nog niet vast. 

Meest gelezen