Amerikaanse troepen tijdens een bezoek van gewezen minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aan een Amerikaanse basis in Afghanistan.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

President Biden haalt Amerikaanse troepen tegen 11 september weg uit Afghanistan

De Amerikaanse president Joe Biden gaat alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan terugtrekken tegen 11 september, de twintigste verjaardag van de terreuraanslagen in New York en Washington. Dat is enkele maanden later dan de deadline die zijn voorganger Donald Trump was overeengekomen met de taliban. Biden zal zijn plannen morgen toelichten, laat het Witte Huis weten.

De ongeveer 2.500 Amerikaanse militairen in Afghanistan zouden de komende maanden geleidelijk worden teruggetrokken. Dat schrijft de krant The Washington Post, en het Witte Huis heeft bevestigd dat president Biden morgen zijn besluit zal bekendmaken. De operatie moet voltooid zijn  tegen uiterlijk 11 september. Dat is de dag waarop de VS de aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon zal herdenken, dit jaar precies 20 jaar geleden.

De plannen van Biden betekenen dat de Amerikaanse troepen iets langer in Afghanistan zullen blijven dan de deadline die de vorige Amerikaanse president Donald Trump had afgesproken met de streng-islamitische taliban. Die deadline was vastgelegd op 1 mei.

Vredesgesprekken

In ruil voor de terugtrekking van de Amerikaanse militairen gingen de taliban rechtstreekse vredesgesprekken aan met de regering in Kaboel. Die zijn sinds september aan de gang in Qatar, maar noemenswaardige vooruitgang is er vooralsnog niet geboekt. 

De taliban, die weer grote delen van het land in handen hebben gekregen, plegen de laatste maanden juist steeds meer aanslagen. Daarnaast zijn ook  IS en Al Qaeda nog altijd actief in de regio, samen met andere terroristische groeperingen.

De aanslagen van 11 september 2001 in de VS, opgeëist door Al Qaeda, waren 20 jaar geleden de aanleiding voor de invasie, geleid door de Amerikanen, in  Afghanistan. Het internationale militaire optreden leidde tot de val van het bewind van de taliban, dat weigerde Al Qaeda-leider Osama bin Laden uit te leveren.

Nederland stuurt 80 soldaten extra naar Afghanistan

Nederland stuurt dan weer tachtig extra soldaten naar Afghanistan voor de NAVO-missie Resolute Support. Dat meldt defensieminister Ank Bijleveld aan het parlement. Het gaat om zogenoemde infanteristen van de landmacht die als voorzorgsmaatregel paraat stonden. Omdat de situatie in Afghanistan verslechtert, worden ze daarheen gestuurd.

Hiervoor gaat nog een zogeheten "Artikel 100"-brief naar de Tweede Kamer, waarna een debat volgt. Eerder meldde Bijleveld al dat de situatie in Afghanistan achteruitgaat, terwijl "het geweldniveau van de taliban zorgelijk hoog" is. De onzekerheid neemt de komende tijd toe. Daarbij kunnen buitenlandse troepen vaker het doelwit worden.

Meest gelezen