Ronse biedt jongeren nuttige dagbesteding als fietsenmaker: “fietsen herstellen voor kansarmen”

Jongeren die niet meer naar school gaan of geschorst zijn kunnen via vzw Amon uit Ronse hun tijd nuttig besteden als fietsenmaker. Ze herstellen fietsen die ergens lange tijd blijven staan en verdelen ze later aan kansarmen. Er worden 150 fietsen weggeschonken. Er is ook een moestuinproject.

“We krijgen fietsen van de politie. Het gaat om exemplaren die ergens lange tijd blijven staan en vaak in slechte staat zijn. Ze worden weggehaald en aan ons bezorgd. Ze komen niet enkel uit Ronse, ook buurgemeente Brakel stapt mee in het project”, vertelt Geert Petit van vzw Amon. De organisatie repareert de fietsen en bezorgt ze dan aan kansarmen. 

Mensen die een fiets nodig hebben kunnen er eentje aanvragen bij ons

Geert Petit van vzw Amon

Reparatie gebeurt door de jongeren

“We werken met jongeren die niet meer naar school gaan of geschorst zijn. Op die manier proberen we ze toch een nuttige dagbesteding te geven. Wij hebben in totaal 6 campussen. Jongeren leren er niet alleen fietsen te maken, maar ze spijkeren er ook hun sociale vaardigheden bij.” 

“Voor de verdeling van de fietsen werken we samen met de OCMW's van Brakel en Ronse.  Wie een gerepareerde fiets wil, kan een aanvraag doen. Op die manier kunnen we de fietsen gericht geven aan mensen die het echt nodig hebben. De dienst is volledig gratis."  

We doen dit omdat we iets terug willen doen voor de samenleving

Geert Petit van vzw Amon

Groenten en fruit

De vzw legt op dit moment ook een moestuin aan met groenten en fruit. “We werken samen met vrijwilligers van de vzw De Vrolijke Kring. Dat is een organisatie waar kansarmen het woord hebben. We onderhouden de tuin ook samen met de jongeren en maken van de oogst confituur die we later verdelen aan kansarmen, helemaal gratis. We doen dit omdat we iets terug willen doen voor de samenleving”, besluit Petit.

Wie meer wil weten over de beide projecten, vind informatie op de website van vzw Amon

Meest gelezen