Radio 2

Schaarbeek heeft voor het eerst in 60 jaar weer een actieve brouwerij

In de Rubensstraat in Schaarbeek heeft Joël Galy een nieuwe brouwerij opgestart. Het is voor het eerst in 60 jaar dat er op het grondgebied van de Brusselse gemeente opnieuw een brouwerij actief is. Op 20 april komt het eerste bier op de markt.

Brouwerij "La Mule" in Schaarbeek draait op volle toeren. En da's nodig, want oprichter Joël Galy wil op 20 april zijn eerste bier op de markt brengen. "Het wordt een Duits pilsbiertje, in blik", kondigt Joël aan. "Het lijkt eenvoudig om te brouwen, maar dat is het niet. Het is een kwaliteitsproduct, maar wel easy-to-drink en sans chi-chi", vertelt brouwer Joël in een sappig mengtaaltje van Nederlands, Frans en Engels.

Corona-schaduw

Joël startte zijn project op in mei 2020. "We dachten allemaal dat de coronacrisis na enkele maanden voorbij zou zijn. Maar kijk, we zitten er nog altijd middenin", vertelt Joël. En dat werpt wel een schaduw op de verwachtingen van de jonge ondernemer. "Als de horeca niet snel mag heropenen, kan ik mijn bier niet goed verkopen. Bovendien wil ik hier in de brouwerij een terras openen, zodat mensen La Mule hier kunnen proeven. Het terras is groot genoeg en ideaal gelegen, maar ook dat mag voorlopig niet open", zucht Joël. 

Geen geuze of kriek?

Wie het heeft over Schaarbeek en bier, die denkt meteen ook aan de Schaarbeekse krieken, een variëteit die gebruikt wordt voor kriek. "Dat is nog niet voor meteen", stelt Joël. "Lambiek brouwen, de basis voor een geuze of kriek, duurt al makkelijk twee tot drie jaar. Maar ik wil het wel proberen, als ik de opstartperiode overleef."

Meest gelezen