Foto Stad Gent - Hotel D'Hane-Steenhuyse waar de huwelijken moeten doorgaan

Ook Gent wil inwoners in openlucht laten huwen: “Krijgen veel telefoontjes van mensen met interesse”

De stad Gent bekijkt of inwoners in openlucht kunnen trouwen. Sinds corona zijn er opvallend weinig Gentse koppels getrouwd. “We brengen voorlopig alles administratief in orde, want dit moet ook nog door de federale overheid en de gemeenteraad goedgekeurd worden”, zegt schepen voor Burgerzaken, Isabelle Heyndrickx (CD&V).

Heel wat Vlaamse gemeenten bekijken of inwoners deze zomer in openlucht kunnen huwen, nu de coronacrisis blijft duren. Velen stellen hun huwelijk uit omdat er door de coronamaatregelen maar een beperkt aantal mensen aanwezig mag zijn op de plechtigheid. “We merken dat veel mensen het jammer vinden dat ze maar met 15 genodigden aanwezig mogen zijn op een huwelijk”, vertelt schepen voor Burgerzaken, Isabelle Heyndrickx (CD&V).

Op locatie aan de Veldstraat

Daarom bekijkt de stad nu of er huwelijken kunnen plaatsvinden in de binnentuin van het 18de-eeuwse stadspaleis Hotel D'Hane-Steenhuyse. “Dat is een locatie in het centrum van de stad. Veel Gentenaars kennen het, maar ik denk ook dat velen het niet kennen. Het ligt eigenlijk een beetje verscholen midden in de Veldstraat. Het gebouw heeft een prachtige binnentuin, dus ik denk dat het de gehuwden wel zal bekoren.”

Vanaf wanneer trouwen in openlucht mogelijk zal zijn, en met hoeveel, hangt af van wat het Overlegcomité beslist. “Nu brengen we alles administratief in gereedheid, maar vanaf het moment dat de federale overheid de toestemming geeft, kunnen wij het meteen aanbieden. Het moet ook nog door de gemeenteraad goedgekeurd worden, maar we merken dat er al veel mensen bellen om te boeken”, aldus Heynderickx.

Meest gelezen