Visit Flanders

Stripmuseum in Brussel ontslaat één derde van zijn personeel

Het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal in Brussel ontslaat één derde van zijn personeel. Het stripmuseum zag zijn inkomsten door de coronacrisis wegsmelten, want de buitenlandse toeristen die normaal de meerderheid van de bezoekers uitmaken, blijven weg.

Acht medewerkers van het stripmuseum in Brussel verliezen vandaag hun baan. De ontslagen vallen in alle lagen van het personeelskader, van het poetspersoneel tot de woordvoerder. Het museum leeft van de inkomsten van zijn bezoekers, en net die blijven door de coronacrisis weg.

"Wij zijn een privé-instelling", verduidelijkt directeur en communicatie­verantwoordelijke Willem De Graeve, die zelf ook een ontslagbrief kreeg. "Dat wil zeggen dat we de inkomsten van de bezoekers nodig hebben voor onze werking. Ruim 80 procent van die bezoekers komt in normale tijden uit het buitenland, maar door de coronacrisis kan dat niet. Die inkomsten moeten we dus missen, met de ontslagen als gevolg", aldus De Graeve.

"Het stripmuseum krijgt wel subsidies, maar die dekken maar 10 procent van onze werking. Voor het gebouw zelf moeten we geen huur betalen. Maar daarmee krijg je de zaak dus niet rond, vandaar de ontslagronde", zegt De Graeve. Die ontslagen vallen in alle geledingen van het personeel. "Ik heb weet van onder andere twee schoonmakers, een collega van de documentatiedienst en van iemand van de educatieve dienst. Ook ik kreeg na een loopbaan van 21 jaar in het stripmuseum mijn ontslag. In totaal gaat het over acht mensen", weet De Graeve. 

Meest gelezen