Terrassen heropenen: waarom zou dat een goed idee zijn of waarom net niet? De meningen lopen uiteen

Nu de coronacijfers weer in een dalende trend tonen, zwelt de roep om versoepelingen weer aan. Morgen buigt het Overlegcomité zich hierover, maar of alle versoepelingen die in het vooruitzicht zijn gesteld er ook daadwerkelijk komen, is hoogst onzeker. Nog altijd worden er dagelijks meer dan 250 patiënten met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis en liggen er 919 patiënten op intensieve zorg. Oncomfortabel hoge cijfers zijn dat om de horeca te kunnen heropenen. Dat betekent lastige keuzes maken, terwijl de druk vanuit de sector wordt opgevoerd. Maar misschien kunnen de terassen soelaas bieden? 

Meer dan een maand geleden zei premier Alexander De Croo (Open VLD) te hopen dat we ver genoeg zouden staan voor "de langverwachte heropening van de horeca". Cafés en restaurants zijn al sinds 19 oktober vorig jaar gesloten en velen onder ons snakken naar een frisse pint van het vat of een deugddoend etentje uit.

Maar dat is buiten het intussen welbekende coronavirus gerekend, dat ons enkele weken geleden trakteerde op een derde golf, al lijkt die nu toch grotendeels te zijn afgewend. Hoe dan ook lijkt het plateau waarop we ons nu bevinden te hoog om al te veel versoepelingen te rechtvaardigen. Een volledige heropening van de horeca lijkt dus weer iets verder van ons af te staan nu die zo dichtbij leek.

Een heropening van de terrassen is misschien een verdedigbaar alternatief. Onze redactie hoort dat dit inderdaad op de tafel van het Overlegcomité ligt, al lijkt er nog wat onduidelijkheid te zijn over de datum wanneer het kán. 1 mei? 15 mei? Of bij wijze van compromis 8 mei? 

Als het alleen de terrassen zijn, zonder steun, zal het zeer moeilijk worden

Volgens Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen is het economisch niet rendabel om een café of restaurant alleen maar op zijn terras te laten draaien. "Het was daarnet 8 graden buiten, we zitten hier niet in Italië of Spanje", zei hij begin maart. Intussen lijken de geesten enigszins gerijpt: "Ik ben zeer formeel: wij willen op 1 mei op zijn minst de terrassen openen", zegt De Caluwe vandaag aan Trends. "Elke Belg wil nu eindelijk een koffie drinken op een terras."

U mag dan misschien wel blij zijn met die koffie op dat terras, niet alle horeca-uitbaters zien dat op dezelfde manier. "Voor mij is dat niet haalbaar", rekent de uitbaatster van een lunchroom in Oudenaarde voor. "We zitten met de regel dat we nog altijd anderhalve meter tussen de tafels moeten houden. Als we een beetje rekenen, kan ik misschien acht mensen op mijn terras zetten."

"Als het alleen de terrassen zijn, zonder steun, zal het zeer moeilijk worden voor ons", weet de uitbater van een wielercafé in Oudenaarde. Mogelijke oplossing? Bijkomende financiële steun van de overheid.

Bekijk het verslag in "Het Journaal" uit Oudenaarde en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

"We moeten vanaf mei vooral focussen op het toelaten van buitenactiviteiten, voor activiteiten binnen is het nog te vroeg”, vindt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. Daarmee geeft hij aan dat – voor wat hem betreft - horecazaken wel al terrassen mogen plaatsen, maar nog geen gasten binnen mogen ontvangen.

In Luik lijkt burgemeester Willy Demeyer (PS) alvast de vlucht vooruit te nemen. "De horeca wil per se heropenen en de politie kan niet overal tegelijk zijn", zegt hij aan Sudpresse. Voor die terrassen zullen de Luikse politieagenten een oogje dichtknijpen, dus?

Gaat horeca op 1 mei open in Luik? Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Eerder toonde ook de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) zich al voorstander van een heropening van de terrassen, al was het maar om al die mensen in de buitenruimte beter te kunnen "kanaliseren".

"Mensen kunnen niet naar het buitenland en trekken dus naar de binnensteden en de kust", zei De Wever op 14 maart in "De zevende dag". "Je moet mensen uit parken halen, ze gaan dan naar de binnenstad, zitten soms op het terrasmeubilair dat er nog staat... Er is ook geen sanitair. Zouden we er niet verstandig aan doen om terrassen toe te staan?" 

Hoe dan ook beroert de terrassenkwestie de geesten nu al wekenlang. Burgemeester Jean-Marie Dedecker van Middelkerke heeft zelfs op eigen houtje terrastafels op de zeedijk laten plaatsen. Een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid, zeg maar. "Als ik een uitbater zijn terras laat openen, vroeger dan mag, dan kan ik niet garanderen dat hij geen controle zal krijgen van de federale controleurs. Dan riskeert hij een fikse boete en dat wil ik niet", luidde de commentaar van zijn collega van De Haan Wilfried Vandaele (N-VA)

Het moge duidelijk zijn: zowel horeca-uitbaters als burgemeesters zullen met veel belangstelling uitkijken naar wat het Overlegcomité beslist.

Meest gelezen