Philip wordt aanbeden op Tanna.

Prins Philip werd vereerd als een messias op het eiland Tanna: vanwaar die goddelijke status? En deed hij er iets mee?

Niet enkel in het Verenigd Koninkrijk kennen ze een rouwperiode voor de Britse prins Philip (99), echtgenoot van de Queen. Ook op Tanna, dat deel uitmaakt van de eilandengroep Vanuatu in de Stille Oceaan. Op dat piepkleine eiland met 20.000 inwoners werd Philip sinds de jaren 50 vereerd als een ware god. Hoe bereikte hij - in godsnaam - die status? Wat deed hij ermee? En wat nu, na zijn dood?

Philip Mountbatten zou het zelf te gek voor woorden gevonden hebben, maar op Vanuatu is het bittere ernst. De lokale bevolking kwam gisteren samen. Inheemse stammen die op sterk traditionele wijze samenleven - bijvoorbeeld peniskokers dragen, geen elektriciteit kennen - en geloven in verhalen doorgeven.

De komende weken zullen zij afscheidsrituelen uitvoeren. Daarbij staan traditionele dansen centraal, zal varkensvlees gegeten worden en bij zonsopgang "kava" gedronken worden. Niet de "cava" die wij kennen, maar een drank op basis van de gelijknamige inheemse plant die blijkbaar een kalmerend effect heeft. Letterlijk betekent kava-plant "bedwelmende peper".

Naast het rouwen om het verlies van hun god, zijn de stammen ook gesprekken begonnen over de opvolging van prins Philip. Vermoedelijk zal zijn zoon, kroonprins Charles, aangewezen worden als nieuwe god. Maar niets is zeker. Prins William of prins Harry zijn andere opties.

Vanwaar die aanbidding van Philip?

Er bestaan verschillende legendes over de aanbidding. Eentje verwijst naar een "bleke zoon van een god uit de bergen die over de oceaan trok om met een invloedrijke vrouw te trouwen en vrede te stichten". De bleke man zou dan Philip zijn, die nochtans op Tanna zelf aanzien wordt als een "echte zwarte man". Met andere woorden: een van hen. Die bleke man zou volgens de legende ook terugkeren naar Vanuatu. Slechts "jaloezie en hebzucht van anderen zou hem dat kunnen verhinderen". 

Ik zag hem op het dek staan in wit uniform. Ik besefte dat hij een messias was.
een van de stamhoofden over de aankomst van prins Philip op de archipel in 1974

De prins bezocht alleszins met de Queen de archipel Vanuatu in 1974 (zie foto), maar zette nooit een voet op Tanna. Hij kwam aan met het koninklijke jacht Britannia en droeg toen een wit uniform. "Ik zag hem op het dek staan. Ik besefte toen dat hij een messias (hij die een opdracht krijgt van God, red.) was", werd een van de stamhoofden indertijd geciteerd.

Anderen zagen in hem "de reïncarnatie van een oude krijger die gaat vechten in een oorlog en terugkeert met een rijke blanke vrouw aan zijn zijde". Philip diende inderdaad tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de marine - hij werd zelfs onderscheiden voor zijn moed - en koningin Elizabeth is inderdaad een rijke vangst. 

Ook in deze legende beschouwen ze Philip totaal niet als een Brit, maar als een van hen, geboren op Tanna. Hoe is zijn blanke huidskleur dan te verklaren? Hij zou "tegen een koraalrif gebotst zijn waardoor zijn donkere huidskleur werd weggeschraapt en hij wit achterbleef".  

Een andere denkpiste ligt in het koloniale verleden. Vanuatu riep in 1980 zijn onafhankelijkheid uit, maar stond oorspronkelijk onder gedeeld bestuur van de Fransen en Britten. De stammen zouden wel eens zijn portret als Britse prins-gemaal hebben kunnen zien hangen aan de muren van koloniale buitenposten. 

AFP or licensors

Jawel, de prins hield contact

Officieel leek Philip zijn status op het verre Tanna best te respecteren. Hij stuurde in de loop der jaren brieven naar de verschillende stamleiders, die op hun beurt hem bedankten met traditionele geschenken. Zo kreeg hij een nal nal-wapen, een stok bedoeld voor de jacht. Philip liet er zich thuis mee fotograferen en stuurde de foto's op. Op het eiland werden de foto's prompt een soort van relikwie. (zie foto hierboven)

Als het warm wordt, stuur ik een bericht

prins Philip over zijn potentiële terugkeer

In 2007 vlogen vijf stamhoofden over voor de Channel 4-realityserie "Meet the natives". Ze maakten er meteen gebruik van om hun "god" te ontmoeten op Windsor Castle, weliswaar achter gesloten deuren. Ze vroegen de prins om terug te keren naar Tanna. Philip antwoordde naar verluidt zéér cryptisch: "Als het warm wordt, stuur ik een bericht." Hoewel de prins bekendstond om zijn cultureel ongevoelige uitspraken, vinden ze hem in de Stille Oceaan "een steun en een empathische man".  

Aan een correspondent die voor ITV News de jungle van Tanna introk, hebben de inwoners intussen gevraagd een boodschap op te nemen en die te bezorgen aan de Queen. Over de inhoud van de boodschap mag met geen woord gerept worden.    

BEKIJK hier de reacties van de eilandbewoners:

Videospeler inladen...

Meest gelezen