Durbuy blijkt wat een Marc Coucke-effect te voelen.
CLI

Vlamingen gingen vorig jaar volop vastgoed shoppen in de Ardennen: prijzen met meer dan 10 procent omhoog

Het voorbije jaar zijn er opvallend meer huizen verkocht in de Ardennen. Dat blijkt uit de nieuwste vastgoedbarometer van de Notarisfederatie. En opvallend: in sommige gemeenten waren het vaak Vlamingen die het geld lieten rollen.

Terwijl notarissen in de rest van België 2,7 procent minder vastgoedtransacties registreerden, steeg dat aantal in de Ardennen met 5,3 procent. Dat leert de nieuwe barometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot). Ook voor Ardense bouwgronden is er veel interesse.

De gemiddelde prijs van een Ardens huis steeg daardoor met 10,8 procent, dubbel zo snel als in de rest van het land. Gemiddeld kostte een Ardens woonhuis 174.245 euro. Dat is ruwweg 30.000 euro minder dan de gemiddelde prijs in Wallonië (208.642 euro).

Toch zijn er grote prijsverschillen: waar je in Viroinval en Hastières - gemeenten met veel chalets en residentiële caravans - gemiddeld maar rond de 110.000 euro betaalde, steeg de gemiddelde prijs in gemeenten als Durbuy, Erezée, Gouvy, Trois-Ponts, La-Roche-en-Ardenne en Houffalize boven de 200.000 euro. Een jaar eerder was dat nog in geen enkele Ardense gemeente het geval.

Bekijk hier de reportage van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Vakantie in eigen land

Frédéric Dumoulin, zelf notaris in Durbuy, ziet verschillende verklaringen voor die vastgoedopstoot. "Ten eerste is het (door de lage rente, red.) niet meer interessant om je spaargeld op een bankrekening te laten staan. Daardoor gaan mensen in vastgoed investeren." 

Notarissen merken voor de streek van Durbuy, waar de prijzen fors zijn gestegen, ook wat een Marc Coucke-effect

Maar ook de coronacrisis heeft een impact gehad. "Mensen willen wat meer groen, zoals in de Ardennen. Hier kopen ze een huis met een tuin, in de plaats van een appartement. Misschien denken ze dat ze in de toekomst nog vaker in eigen land op vakantie moeten gaan. Dan zijn de Ardennen een goede bestemming."

Dumoulin merkt voor de streek van Durbuy, waar de prijzen dus fors zijn gestegen, ook wat een Marc Coucke-effect. Die investeerde de voorbije jaren volop in en rond het kleine stadje. "Er zijn nieuwe restaurants, er is een nieuw avonturenpark dichtbij. Dat is altijd aantrekkelijk voor mensen die hier op vakantie willen komen."

Vlaamse interesse

Volgens Fednot lieten met name Vlamingen zich niet onbetuigd op de vastgoedmarkt in de Ardennen. In sommige gemeenten was meer dan een op de drie kopers een Vlaming. In Rendeux liep dat aandeel zelfs op tot 43,8 procent. Het gaat dan vooral om oudere kopers: vijftigers en zestigers.

In vergelijking met 5 jaar geleden zagen 5 gemeenten het percentage Vlaamse kopers aanzienlijk stijgen: Rendeux (+12,8%), Rochefort (+8%), Durbuy (+7,1%), Manhay (+6,2%) en Vielsalm (+5,8%).

Meest gelezen