Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP

Wat na de paaspauze? Terrassen, kappers en scholen: dit ligt op tafel van het Overlegcomité

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen komt om 9 uur vanochtend samen om na drie weken “paaspauze” de coronamaatregelen te bespreken. Omdat die paaspauze niet gebracht heeft wat ervan verwacht werd, liggen verdere versoepelingen moeilijker. Dat de scholen maandag weer open zullen gaan en dat het reisverbod wordt opgeheven, is vrijwel zeker. Voor de langere termijn zou het Overlegcomité met een nieuw, gefaseerd plan komen. 

De persconferentie na het Overlegcomité zal je live kunnen volgen op onze website, in onze app en op Eén. Als je de pushmeldingen aanzet in onze app, krijg je ook meteen een melding eens de persconferentie start. 

Dag op dag drie weken geleden kondigde premier Alexander De Croo (Open VLD) de “paaspauze” aan. Het moest een afkoelingsperiode worden van vier weken om de coronacurves nog een laatste keer om te buigen. “De korte pijn”, luidde het.  De scholen moesten een week vroeger dicht en contactenberoepen zoals kappers moesten sluiten. Ook winkelen in niet-essentiële winkels kan sindsdien niet meer zonder afspraak. 

Nu, drie weken later, zien we het aantal bevestigde besmettingen en de ziekenhuisopnames inderdaad dalen, maar een pak trager dan gehoopt. De zeer besmettelijke en ziekmakende Britse variant houdt de ziekenhuiscijfers hoog.

Elke dag werden er nog gemiddeld 250 covidpatiënten opgenomen in het ziekenhuis en het totale aantal patiënten neemt er nog altijd toe. Vooral op de diensten intensieve zorg is het nog alle hens aan dek. Daar liggen alles samen zo’n 900 zwaar zieke patiënten en flirten we met het plafond van ons zorgsysteem.

Bekijk in deze grafieken de laatste cijfers. De tekst gaat daaronder voort. 

U ziet de bui al hangen: uit vrees voor een nieuwe stijging zien de beleidsmakers en de experten weinig ruimte voor versoepelingen. Maar na een jaar van lockdowns mort de opgehokte bevolking steeds luider, zit de motivatie om zich nog langer aan de maatregelen te houden bij velen in hun tenen en ook in politieke kringen gaan steeds meer stemmen op om de coronabazooka van schouder te veranderen en te bekijken wat er wél kan. Dus zal er op de tafel van het Overlegcomité vanochtend een moeilijke puzzel moeten worden gelegd. 

Op het gevaar af dat er weer beloftes zullen worden gebroken - herinner u het buitenplan van begin maart - zullen er mogelijk weer een aantal datums worden geprikt voor verdere versoepelingen. Naargelang de vaccinatiecampagne vordert en meer kwetsbare burgers beschermd worden tegen het coronavirus, moet er meer mogelijk worden. Dat is de achterliggende idee. 

Bekijk hieronder de vooruitblik die verslaggever Riadh Bahri gisteravond gaf in “Het Journaal”. Lees verder onder de video voor een gedetailleerd overzicht van wat VRT NWS vernam uit verschillende goede bronnen, met de intussen traditionele slagen om de arm:

Videospeler inladen...

April

  • Op 19 april, aanstaande maandag dus, zullen de scholen weer open gaan. Niet volledig, zoals gepland was, maar volgens de maatregelen die voor de paaspauze golden: voltijds contactonderwijs voor het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair, halftijds afstandsonderwijs voor de tweede en derde graad secundair.
  • Maandag wordt hoogstwaarschijnlijk ook het verbod op niet-essentiële reizen binnen de Europese Unie opgeheven. Er komen wel controles en sancties voor reizigers die bij terugkeer uit een rode zone in het buitenland zich niet laten testen. Wie na een verblijf van meer dan 48 uur uit zo’n zone komt, moet immers verplicht minstens een week in quarantaine gaan en zich laten testen op dag 1 en dag 7 na terugkomst.
  • Op maandag 26 april bestaat er een serieuze kans dat de niet-medische contactberoepen, zoals de kappers, na een maand sluiting weer open mogen gaan. Al kan het ook pas 1 mei zijn dat u weer de schaar kan laten zetten in uw coronacoupe. Dit is dus nog even afwachten. 
  • Vanaf 26 april zullen we ook niet langer een afspraak moeten maken om te winkelen in niet-essentiële winkels. Dat systeem bleek in de praktijk niet goed te werken.
  • Testevenementen, bijvoorbeeld in theaters worden mogelijk ook vanaf 26 april mogelijk.

Mei

De Mariamaand moet de maand worden waarin het eerder aangekondigde “buitenplan” een nieuwe kans moet krijgen en we dus weer meer samen mogen komen in de open lucht. Dat bewuste plan werd begin maart al aangekondigd door de premier, maar de Britse variant van het coronavirus gooide roet in het eten.

Er circuleren drie data om dat buitenplan te ontvouwen: 1, 8 en 15 mei. De partijen die het meest aansturen op versoepeling, pleiten voor 1 mei. De partijen die het strengst in de leer zijn, wachten liever tot 15 mei, omdat je pas na 3 weken goed de effecten ziet van eerdere versoepelingen. Een Belgisch compromis landt mogelijk mooi tussen de twee in: op 8 mei, daags voor moederdag. 

Concreet: wat kan er vanaf dan weer mogelijk worden? 

  • Weer met 10 volwassenen buiten samenkomen, in plaats van 4.

  • Evenementen en erediensten met maximaal 50 personen.

  • Pretparken mogen weer open gaan.

  • En - last but not least - de terrassen van cafés en restaurants zouden dan weer open mogen gaan. De politiek beseft dat het moeilijk is om dit nog langer tegen te houden na o.a. de smeekbede van de kustburgemeesters. Om het rendabel te maken zou de horeca wel steun moeten blijven krijgen. De Vlaamse regering zal hiervoor haar portefeuille moeten opentrekken.

Juni

Tegen juni hoopt men 90 procent van de risicogroepen (65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen) gevaccineerd te hebben. Dat moet het mogelijk maken om ook de binnenruimtes van de horeca eindelijk te openen.

Met de zomer in het vooruitzicht zouden ook buitenactiviteiten met meer dan 50 personen weer mogelijk kunnen worden. Maar dat is nog verre toekomstmuziek; eerst al eens wachten tot de persconferentie van het Overlegcomité vanmiddag.

Meest gelezen