Wilde kievitsbloem herontdekt op akker aan de Leie, 122 jaar nadat ze uit België was verdwenen

Twee Gentse botanisten hebben een plantensoort herontdekt die al 122 jaar verdwenen was in België. Het gaat om een wilde kievitsbloem die ze na onderzoek in Frankrijk ook bij ons op een hooiland aan de Leie ontdekten. Deze keer gaat het dus om een unieke wilde vondst. 

De kievitsbloem is een plant die vooral voorkomt langs vloeiweides in rivieren. Het is een soort die populair is om te kweken in tuinen. Daarom vind je ze ook regelmatig terug in tuincentra. Het is een bolgewas, net zoals de sneeuwklokjes en narcissen. Deze soort kan heel lang onder de grond zitten en bloeien als de omstandigheden geschikt genoeg zijn. 

“In Frankrijk zijn er enkele populaties van kievitsbloemen. In de jaren 90 zijn die herontdekt. Ze worden er ook sterk beschermd. Het was een doelbewuste actie van ons om de kievitsbloem te zoeken in België. We gaan dikwijls op zoek naar uitgestorven en verdwenen plantensoorten”, vertelt ontdekker Billy Herman. 

Het is belangrijk om op voorhand de plant te onderzoeken. Zo wisten we hoe we die plant moesten zoeken in België

Billy Herman ontdekker

Zoektocht naar de schat

“We zijn eerst naar Frankrijk gegaan om die plant te gaan bekijken en te bestuderen. Het is belangrijk om op voorhand de plant te onderzoeken. Op die manier wisten we hoe we die plant moesten vinden in België. We hebben nadien via Google Maps gezocht naar gelijkaardige graslanden in België. Aan de hand daarvan hebben we bepaalde locaties uitgezocht. We zijn nadien naar die locaties gegaan en hebben met onze verrekijker alle soorten planten bekeken.”

Het was een echt avontuur om die plant te vinden. Ik zat met mijn wagen vast in een gracht.

Billy Herman ontdekker

“Na onze zoektocht hebben we een grasland gevonden dat net ideaal was voor kievitsbloemen. De kleur van het gras was ook net wat we zochten. Het was wel een enorm avontuur om tot bij die plant te komen. Ik zat met de wielen van mijn wagen vast in een gracht. Maar we hebben de kievitsbloem gelukkig relatief snel kunnen vinden”, lacht Herman. 

Andere kievitsbloemen ontdekken?

"Wij hebben nog een poging gedaan om andere kievitsbloemen te vinden, maar de mogelijkheden om het nog eens te vinden zijn heel beperkt. Dat heeft te maken met verschillende omstandigheden, bijvoorbeeld in die regio is de Leie overal rechtgetrokken. Als je dat doet, verdwijnen heel waardevolle historische graslanden. Een tweede oorzaak van de verdwijning van deze soort is de bemesting. Als je hooilanden gaat bemesten kunnen kievitsbloemen daar niet meer leven." 

Bedreigingen voor deze soort?

De grootste bedreiging voor de kievitsbloem is de landbouw. Wij hebben al actie ondernomen samen met lokale natuurbeschermers en de lokale gemeentebesturen om die percelen te beschermen”, besluit Herman. 

Meest gelezen