Radio 2

Oostendenaar traint 30 dagen mee met profbasketbalspelers van Filou Oostende: "Ik ben 7 kilo vermagerd, maar ik wou mezelf bewijzen"

Voor de nieuwste videoreeks van Zazou+ trainde Nathan Blondé 30 dagen mee als topsporter. Hij volgde het dieet en  trainingsschema van de profspelers van basketbalclub Filou in Oostende. "Op 30 dagen tijd is mijn fysiek sterk vooruit gegaan. Maar om op een goed niveau te geraken zou ik nog minstens 5 jaar moeten trainen," zegt Nathan. 

Het Youtubekanaal Zazou+ toont hoe het er achter de schermen van de grootste sportclubs van België aan toegaat. Nathan Blondé, een 30-jarige Oostendenaar, nam de uitdaging aan om 30 dagen te leven als een professionele basketbalspeler. Je kan het hele avontuur van Nathan volgen in 6 afleveringen op het Youtubekanaal van Zazou+

Fysieke uitdaging

De uitdaging startte met een medische screening, waar Nathan onmiddellijk met de realiteit geconfronteerd werd. "Ik dacht van mezelf dat ik een sportief persoon was, omdat ik in het verleden op een zeker niveau atletiek deed. En ook mijn gewicht was best oké. Maar na de medische testen bleek er toch wel een verschil te zitten tussen wat ik persoonlijk dacht en wat de medische wereld over mijn lichaam zei. Met een bureaujob zet ik heel weinig stappen per dag. Ik was dus minder sportief dan ik van mezelf dacht", vertelt Nathan. 

De bedoeling was om de training op te bouwen, zodat Nathan kon meevolgen met de eerste ploeg van Oostende. "Het parcours begon direct met 5 uur training per dag. Dat werd over de weken stelselmatig intensiever. Ik werd medisch goed begeleid, zodat ik geen kwetsuren zou opdoen. Lichamelijk was het zwaar, maar de trainingen bouwden geleidelijk aan op. Mentaal was het parcours nog zwaarder dan fysiek."

(Lees voort onder de foto) 

Radio 2

Mentale druk

Volgens Nathan had hij die mentale druk voornamelijk aan zichzelf te danken: "Ik was niet meer zo sportief als ik dacht, maar ik wilde mezelf toch bewijzen. Ik heb mezelf een druk opgelegd om te presteren, want uiteindelijk wil je meedoen met die sportmannen op hoog niveau. Als je bij hen in de fitness staat, wil je jezelf niet belachelijk maken", vertelt Nathan.

Ook het feit dat alles werd vastgelegd op video voor de reeks van Zazou+ verhoogde de druk. "Ik wilde mezelf niet belachelijk maken. Maar ik laat de mensen daar zelf over oordelen of het me gelukt is of niet", lacht Nathan.

Het contact met de topsporters zelf verliep heel vlot. "De spelers waren allemaal heel vriendelijk en ook geïnteresseerd in hoe het allemaal ging. Ze vroegen me vaak of ik een verschil voelde of gaven me enkele tips bij oefeningen. In de ploeg was er een heel leuke sfeer en alle spelers zijn bescheiden en vriendelijk tijdens het trainen."

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Leven als een topsporter

30 dagen leven als een topsporter heeft zijn vruchten afgeworpen bij Nathan op fysiek vlak. "Op 30 dagen tijd ben ik 7 kilo afgevallen en dat zie je wel duidelijk. Tijdens de eerste metingen viel het op dat mijn probleemzone vooral rond mijn buik zat. Ik had een zeer ongezond eetpatroon en dat is compleet veranderd. Nu moet ik dat alleen nog blijven volhouden", lacht Nathan. 

"Op fysiek vlak ben ik op ieder aspect vooruitgegaan. Ik heb meer snelheid, meer sprongkracht en minder vet. Ook mijn hartslag in rust ging van 62 naar 49. Dat is een gigantische sprong naar beneden. Maar basketbal blijft wel een technisch moeilijke en ingewikkelde sport," zegt Nathan. 

"De spelers van basketbalclub Filou Oostende waren aangenaam verrast na 30 dagen trainen. Mijn fysiek is veel verbeterd, maar het zou nog minstens 5 jaar duren voor ik echt zou mogen meedoen met hen. Na deze uitdaging kan ik me focussen op andere uitdagingen", zegt Nathan. Na de vele positieve reacties op de videoreeks van Zazou+ hebben een aantal andere sportfederaties zich aangemeld om een videoreeks te maken over hun sport. "We zijn het aanbod aan het bekijken, maar er zullen zeker nog enkele toffe sportreeksen komen op ons Youtubekanaal", zegt Nathan.

Meest gelezen