Wordt Jacques Pieters vanavond ontmaskerd in de 5.000e aflevering van "Thuis"?

Televisiemijlpaal: "Thuis" is aan zijn 5.000e (!) aflevering toe, dankzij populariteit op sociale media en generatiemix

De "Eén"-reeks "Thuis" is vanavond aan zijn 5.000e aflevering toe, en is meer dan ooit rázend populair, bij jong en oud. Het programma lokt elke weekdag meer dan één miljoen livekijkers op televisie, en een pak uitgestelde kijkers via VRT NU. Ook op sociale media is “Thuis” populair, en dat bij een relatief jong publiek. Want een groot deel van de “Thuis”-kijkers is nog ver van de pensioenleeftijd verwijderd. En daar zit de aanpak van de makers - zowel voor als achter de schermen - voor iets tussen.

Enkele cijfers over "Thuis":

  • Gemiddeld 1,2 miljoen kijkers per aflevering, op televisie
  • "Thuis" bereikt ongeveer 1,7 miljoen mensen per week

“Een dagelijkse fictiereeks als “Thuis”  is en blijft een familiemoment, bij de start van de avond. Dat is unieke kracht in televisieland”, zegt producer Hans Roggen. Tegelijk is “Thuis” op VRT NU – niet toevallig - een van de best bekeken programma’s, naast die andere dagelijkse fictiereeks die nu loopt, "Dertigers". “In de toekomst zullen steeds meer mensen op andere momenten en via andere platformen naar “Thuis” kijken: dat is iets om rekening mee te houden.”

  • Sinds de start van het huidige 26e seizoen zijn de “Thuis”-afleveringen samen 9,1 miljoen keer gestart op VRT NU.
  • Ongeveer de helft van wie via VRT NU naar “Thuis” kijkt, is jonger dan 34. Ter vergelijking: ongeveer 45% van de (actieve) VRT NU-gebruikers zit in de leeftijdscategorie jonger dan 34. 

Voor “Thuis”-fans is het aftellen geblazen naar de spannende 5.000e aflevering vanavond, en de mogelijke ontmaskering van het personage Jacques. Geen toeters en bellen trouwens - door corona - , of een dubbelaflevering om dit jubileum te vieren, en op de set wordt er hoogstens een taart aangesneden. Maar de makers koesteren de hoge kijkcijfers en de populariteit van "Thuis" - ook op sociale media - wel. “Dat we met “Thuis” enkel een ouder publiek aanspreken, is een hardnekkig misverstand”, zegt producer Hans Roggen. 

“We vinden het belangrijk dat “Thuis” van en voor iedereen is, zowel jong als oud. Dat is altijd zo geweest, al hebben we de voorbije jaren wel actief gewerkt aan het digitale verhaal rond “Thuis”. Maar “Thuis” is natuurlijk al langer een populair gespreksonderwerp in Whatsappgroepen of via sociale media. Er zijn zelfs mensen die de ontwikkelingen louter via Instagram volgen, om te kunnen meepraten met collega’s of familie.” 

Lees voort na de Instagram-post met een "making of"-beeld achter de schermen van "Thuis":

Die “community building” (kijkers van een bepaald programma online samenbrengen om ze te laten communiceren en connecteren, red.) is niet nieuw: het is al enkele jaren hét codewoord voor televisiemakers. 

Bij “Thuis” is dat de job van 3 van de in totaal 130 voltijdse medewerkers van de serie. Zij bepalen onder andere wat er op de verschillende sociale media-kanalen van "Thuis" gebeurt. Denk aan blooper-montages, memes of GIF-jes die soms een heel eigen leven gaan leiden, maar ook “making of”-beelden, opvallende fragmenten uit de afleveringen of polls over mogelijke ontwikkelingen. 

Bekijk hier zo'n compilatie met enkele bloopers en lees voort onder de video (sommige scènes dateren van voor de coronapandemie, dus de crewleden op de set van "Thuis" dragen niet altijd mondmaskers, red.):

Videospeler inladen...

En dat spreekt - net als het programma zelf - een breed publiek aan: op Instagram gaat het richting 100.000 volgers, op Facebook zijn er ruim 221.000 volgers en bereikt de “Thuis”-pagina 1.500.000 Vlamingen per maand. Daarnaast is er een speciale Facebookgroep “Hier kom ik Thuis” met ruim 10.000 leden, waarin de verhaallijnen en vermoedens over nieuwe wendingen worden besproken. Met de expliciete afspraak om geen spoilers te delen. Hier kunnen de grootste fans van het programma zich helemaal uitleven.

“Die groep houden we met het “Thuis”-team zeker in de gaten. Niet zozeer om te voelen wat er leeft bij ons publiek, want nieuwe verhaallijnen worden altijd lang op voorhand bedacht en uitgewerkt. Maar het is wel een goede graadmeter voor wat de reeks teweegbrengt, al zijn online reacties maar een deel van de realiteit natuurlijk”, aldus Roggen.

Van lunchgesprekken tot podcast

En het stopt niet bij pagina's en profielen op sociale media, want er is ook een wekelijkse podcast over "Thuis": “Heimwee”. Brein erachter zijn Karel Decorte en Steven Lemmens. Ze werken achter de schermen bij respectievelijk Studio Brussel en MNM. Sinds begin 2020 lanceren ze elke zaterdag een podcast, waarin ze vijf kijkersvragen bespreken over de "Thuis"-ontwikkelingen van de afgelopen week. Goed voor een 500-tal luisteraars per week en dat aantal gaat in stijgende lijn. 

Tijdens de middagpauze bespraken Steven en ik vaak wat er de avond ervoor was gebeurd in "Thuis". Het idee voor een podcast was geboren.

Karel Decorte, podcastmaker "Heimwee"

“Toen we nog collega’s waren bij Studio Brussel, bespraken we over de middag vaak de “Thuis”-aflevering van de avond ervoor. "Jongens, als jullie dit opnemen, dan hebben jullie meteen een podcast voor andere “Thuis”-fans”: dat hoorden we vaak", vertelt Karel Decorte daarover. 

“We hebben er een jaar over getwijfeld, maar eens we de knoop hadden doorgehakt, zijn we er in enkele dagen tijd helemaal voor gegaan. De naam “Heimwee” hadden we snel, het format met vijf vragen ook. We hebben zelfs geen testopname gedaan, maar zijn er in alle enthousiasme meteen aan begonnen.”

En zo is “Heimwee” dit weekend aan aflevering 49 toe. “Nu hebben we daar genoeg tijd voor: afwachten wat het geeft wanneer onze vrijdagavonden weer wat boeiender worden, als bijvoorbeeld de horeca heropent. Maar een uurtje werk per week: dat valt nogal mee voor een uit de hand gelopen hobby als "Thuis". Via de reacties op sociale media, en de vragen die mensen insturen via de Instagramaccount van "Heimwee" hebben we elke week meer dan genoeg inspiratie. Het valt ons trouwens op hoe andere kijkers vaak nóg betere theorieën hebben over de verhaallijnen dan wij", lacht Decorte. 

Van tieners tot tachtigers

Achter de schermen en online beweegt er dus veel rond “Thuis”. Voor de schermen - op uw televisie - is het u misschien ook al opgevallen: met de regelmaat van de klok worden er nieuwe personages geïntroduceerd in “Thuis”, en dat zijn de laatste jaren vaak jongeren. Denk maar aan Zihame, de atletiekvriendin en nieuwe BFF van Britney. Of Robin, de tienerzoon van Tom, in een vorig seizoen. Twintigers als Lowie zijn ondertussen vaste waarden. 

Bekijk hier een scène tussen tieners en vriendinnen Zihame en Britney (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Dat kijkers tegelijk de oudere personages als Marianne of Frank dit seizoen iets minder vaak zien, heeft niet zozeer iets te maken met een bewuste verjongingsoperatie op het scherm. En het is ook geen gevolg van de coronamaatregelen, waardoor er bij de doorstart van “Thuis” na de coronapauze in 2020 tijdelijk minder opnames waren met de oudere acteurs. In die periode was Marianne bijvoorbeeld een tijdlang enkel via videogesprekken te zien.

Videogesprekken zijn niet alleen alomtegenwoordig in ons dagelijkse leven, maar zitten sinds dit seizoen ook in "Thuis": bekijk hier een scène tussen Marianne en Tom (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

“Door de verschillende verhaallijnen is er altijd een wisselwerking tussen de personages die op de voorgrond komen. Een evenwichtsoefening waar we goed over waken. Al zijn de jongeren zeker een drijvende kracht in “Thuis””, zegt producer Hans Roggen daarover. “De vorige lichting tieners, zoals Emma, Stan en Joren, zijn ondertussen jongvolwassenen, met een ander leven en bijhorende verhaallijnen. En waarschijnlijk komen er over enkele jaren nieuwe tieners bij, die we ook weer voor langere tijd zullen volgen in “Thuis”." 

We weten dat er veel tieners kijken, dus we zoeken ook naar personages en gebeurtenissen in hun leefwereld.

Hans Roggen, producer van "Thuis"

"We weten dat er veel tieners kijken: dan is het logisch dat we zoeken naar personages en gebeurtenissen in hun leefwereld, zoals de ontluikende puberliefde bij Robin en Britney. Hetzelfde geldt voor twintigers, dertigers, veertigers: “Thuis” wil dicht bij de mensen blijven, over de verschillende generaties heen. En veel jonge kijkers zullen in de oudere personages misschien niet zichzelf herkennen, maar wel iemand uit hun omgeving: een oma als Marianne, of een tante als Nancy bijvoorbeeld. Herkenbaar en relevant: dat willen we blijven met “Thuis”, ook als we in de verre toekomst ooit aflevering 10.000 maken.”

Goede vriendinnen in "Thuis": Marianne en Nancy
© VRT - 2018

Meest gelezen