Opnieuw hond gestorven na vergiftiging: "Mogelijk is er een verband"

Alweer is een hond vergiftigd in de regio rond Herent. Deze keer stierf een hond in Tildonk nadat hij gif binnen kreeg. Het is al het derde geval op korte tijd. Baasje Hugo Beckers is er het hart van in: “Kamiel was een hond uit de duizend.”

Eind vorige week werd een hond vergiftigd tijdens een wandeling met zijn baasje in het natuurgebied “Molenbeekvallei”, op de grens tussen de gemeenten Herent en Kortenberg.  De hond kreeg onder meer schuim in de mond en werd meteen naar de dierenarts gebracht, maar is overleden. Ook in Everberg, deelgemeente van Kortenberg, werd een hond vergiftigd maar de hond overleefde het. Nu is er een derde geval in Tildonk. 

Mijn hond Kamiel was alles wat ik nog had
Hugo Beckers, baasje van hond Kamiel

“In de nacht van donderdag op vrijdag heb ik hem rond twee uur nog horen blaffen”, vertelt Hugo Beckers over zijn hond Kamiel. “Toen ik hem vrijdagochtend ging roepen in de tuin, kwam hij niet. Toen ik in onze hangar ben gaan kijken, zag ik hem in zijn mand liggen met schuim uit zijn bek.” Hugo belde de dierenarts die meteen kwam. “Hij heeft nog al het mogelijke gedaan, maar in de namiddag is hij in mijn armen gestorven. Ik heb al drie dagen geweend. Het was een hond uit de duizend. Mijn vrouw is vorig jaar overleden, mijn kinderen zijn het huis uit. Mijn hond Kamiel was alles wat ik nog had."

(lees verder onder de foto)

Niet de eerste keer

Hugo diende intussen een klacht in bij de politie. Daar zoeken ze nu naar een verband, aangezien het niet de eerste keer is dat dit gebeurt. “Eind januari kregen we al melding uit de Erpsestraat in Kortenberg. Daar waren vleesballetjes met blauwe spikkels in gevonden. Dat was misschien al een eerste indicatie”, zegt Walter Endels, korpschef van de politiezone Herent-Kortenberg. “Vorige week was er dan het geval in de Molenbeekvallei. Dezelfde dag is op de grens met Herent, op de Postweg in Tildonk, ook een hond vergiftigd. Ook die hond is gestorven. Dat ligt toch dicht bij mekaar. En gisteren hebben we een vleesballetjes gevonden in de Wildemansweg, dat is een park in Herent. Daar hebben we voorlopig wel geen gif in gevonden."

Politie gaat extra patrouilleren in parken en langs wandelpaden, maar wees zelf ook alert
Korpschef Walter Endels

De vergiftigde honden zijn intussen overgebracht naar een onderzoekscentrum in Gent, daar gaan ze pathologisch en toxicologisch onderzoek doen op die honden. "Zo weten we specifiek om welk gif het gaat. Er is veel aandacht voor in de media en dat is een goede zaak, want de mensen moeten echt alert zijn. We krijgen veel telefoons en ook hulp uit andere politiezones, die gespecialiseerd zijn in dierenwelzijn. Ook de politieploegen gaan met extra aandacht patrouilleren in parken en wandelpaden”, aldus Walter Endels. De politie heeft intussen ook gevraagd om waarschuwingsborden te plaatsen aan de Molenbeekvallei.

 

Meest gelezen